Home / Nyheter / Inrikes / Kvarlevor av aboriginsk man ska få vila hemma
Kvarlevorna av en aboriginsk man som har funnits i Lunds universitet sedan 1890-talet har överlämnats till Australiens ambassad.

Kvarlevor av aboriginsk man ska få vila hemma

UniversitetTT

Kvarlevorna av en aboriginsk man, som funnits på Lunds universitet sedan 1890-talet, har under högtidliga former överlämnats till företrädare för Australiens ambassad.

Skelettet var inköpt för 15 pund av en handlare i London.

Målet är att den aboriginske mannen nu, till sist, ska få vila på en plats i sina hemtrakter. Att hans kvarlevor hamnade i Lund efter att han dött vid ungefär 50 års ålder påminner om tider med en människosyn som upprör Torbjörn von Schantz, rektor vid Lunds universitet.

Det jag har mest känslor för är hur de kom hit från början, hur mina tidigare kollegor såg på det här ungefär som djurrester. Säkert fanns det en del av rasbiologi och annat bakom, så det är ju inga positiva tankar, säger han till TT.

1 480 kvarlevor

Exakt hur just dessa kvarlevor använts i Lund är okänt, men rektorn tror att skelettet kan ha använts inom anatomiundervisningen.

Hittills har mer än 1 480 kvarlevor av aboriginer och annan ursprungsbefolkning lämnats tillbaka till Australien från länder som Storbritannien, USA, Tyskland och Nederländerna. Det sker inom ramen för ett program som kallas Indigenous Repatriation Program.

”Repatrieringen av dessa kvarlevor betyder mycket för alla australier”, säger Australiens ambassadör Jonathan Kenna i ett pressmeddelande. Han anser att återlämnandet främjar läkning och försoning.

Lunds universitet lämnade redan 2008 tillbaka kvarlevor till Australien, men vid den tidpunkten var det skelett som nu överlämnats försvunnet. Det hittades först 2013 i den medicinhistoriska samlingen, som förvaltas av Kulturen i Lund.

”Glädje och stolthet”

2011 återlämnades kvarlevor av tre maorier från Lunds universitet till Nya Zeeland och 2005 överlämnades kvarlevorna av en rysk-judisk man till judiska församlingen i Malmö.

Jag känner personligen en stor glädje och stolthet över att kunna vara en del av den här processen, att återbörda dessa kvarlevor till deras hemland och rötter och på något sätt bidra till att de återfår sin värdighet, säger Torbjörn von Schantz.

About Sten

Check Also

Fängelse för sexövergepp mot två systrar

BrottTT En man i 60-årsåldern döms av Vänerborgs tingsrätt till fängelse i tre år och …