Home / Utrikes / Europa / L-förslaget: Injektionsrum för narkomaner
På rökavdelningen på H17 i Köpenhamn i Danmark kan man röka sina droger. H17 är ett center där missbrukare kan komma in och ta sina droger under hygieniska och kontrollerade former.

L-förslaget: Injektionsrum för narkomaner

PolitikTT

Liberalerna vill införa injektionsrum för narkomaner, rapporterar SR Ekot.

Det här är ett sätt att hjälpa människor som lever i missbruk, säger Anna Starbrink, sjukvårdspolitisk talesperson för Liberalerna, till radion.

Förslaget om injektionsrum kommer från Liberala ungdomsförbundet (Luf) men får nu stöd från partistyrelsen, rapporterar SR Ekot.

Enligt Luf handlar förslaget om att Sverige måste lyssna på forskningen och följa länder där drogdödligheten är lägre än i Sverige.

Liberalernas partistyrelse är inne på samma linje. Enligt Anna Starbrink, som sitter i partistyrelsen och är sjukvårdspolitisk talesperson, är injektionsrum ett sätt att ta ansvar för drogdödligheten i Sverige.

Jag önskar att det inte fanns något beroende över huvud taget, men här handlar det ju om att försöka minska narkotikans skadeverkningar, säger hon till radion.

Enligt en rapport från EU:s narkotikabyrå har Sverige näst högst andel drogdödsfall i EU. 2017 kunde 626 svenska dödsfall kopplas till droger.

I både Danmark och Norge finns injektionsrum för narkomaner sedan en tid tillbaka. Tanken är att de som brukar droger ska ta dem i en säkrare miljö där det finns personal redo om någon skulle ta en överdos. Den forskning som gjorts pekar mot att personal på plats minskar antalet dödsfall.

About Sten

Check Also

Tre åtalas för människorov i Lund

BrottTT Tre män åtalas för människorov utanför en godisbutik i Lund. En ung man blev …