Klockan tickar ner mot EU-utträdet för Storbritannien. Arkivbild.

Labour vill ha mer tid för brexitförhandling

StorbritannienTT-Reuters

Nästa vecka ska det brittiska parlamentet på nytt debattera formerna för Storbritanniens utträde ur EU.

Oppositionspartiet Labour kommer troligen att stödja ett förslag med krav på mer tid för förhandling.

Yvette Cooper har lagt fram ett förnuftigt förslag, säger John McDonnell, Labours ekonomiskpolitiske talesperson, till BBC.

Förslaget från Labours parlamentsledamot Yvette Cooper går ut på att försöka få till förlängd förhandlingstid från EU året ut, om inget avtal är klart senast den 26 februari.

Uppgiften om att Labour stödjer förslaget kommer från flera brittiska medier.

Allt mer pekar på att vi måste ta till det här alternativet eftersom regeringen låtit tiden rusa iväg, säger McDonnell, enligt The Independent.

I sista stund

På tisdag blir det debatt och omröstning i brexitfrågan i det brittiska parlamentet. Vilka ändringsförslag som ledamöterna till slut ska rösta om avgörs dock först i sista stund av talman John Bercow.

Även flera tidigare ministrar i premiärminister Theresa Mays konservativa parti vill förlänga förhandlingstiden för att undvika ett avtalslöst brexit i mars.

Parlamentet röstade i förra veckan nej till det utträdesavtal som premiärminister Theresa May förhandlat fram med EU.

Handelsminister Liam Fox har efter det anklagat parlamentsledamöter för att försöka kapa brexit, och påmint om att parlamentet måste följa det brittiska folkets vilja. 52 procent av britterna röstade 2016 för att lämna EU.

”Tyst från London”

EU:s finanskommissionär Pierre Moscovici säger på plats i Davos vid Världsekonomiskt forums årsmöte att bollen ligger hos britterna.

Det som är allvarligt i den här situationen är att det är tyst från London. De ber inte om något, har inga särskilda krav, inte ens att förlänga artikel 50, det är tyst i den änden.

Hur ett land lämnar EU fastslås i Lissabonfördragets artikel 50. Den 29 mars lämnar Storbritannien EU, vilket är två år efter det att landet formellt anmält sin vilja till utträde. Om EU:s stats- och regeringschefer ger klartecken kan förhandlingstiden förlängas.

About Sten

Check Also

Miljonböter för kommun – efter byggavtal

BrottTT När Nynäshamns kommun skulle bygga om en fastighet slöt de ett avtal med en …