Home / Nyheter / Brott, lag och rätt / Johnson gör nytt försök att få till nyval
Att överhuset röstar igenom den nya brexitlagen har varit ett nyckelkrav från Jeremy Corbyn, ledare för oppositionspartiet Labour.

Johnson gör nytt försök att få till nyval

BrexitTT

Storbritanniens regering gör ännu en framstöt om nyval: man vill att parlamentet ska debattera och rösta om ett sådant förslag redan på måndag.

Detta efter att premiärminister Boris Johnson stött på kraftig patrull vid de senaste omröstningarna om brexit.

Utspelet om nyval kommer från Jacob Rees-Mogg, konservativ majoritetsledare i det brittiska underhuset. Rees-Mogg, som är en känd brexitförespråkare och anses stå Johnson nära, ska lägga fram ett förslag om nyval för omröstning på måndag, enligt uppgifter till nyhetsbyråerna AFP och Reuters.

Då ska, av allt att döma, den stopplag som är tänkt att förhindra en avtalslös brexit, ha hunnit bli verklighet. Den har drivits fram av oppositionen och godkändes på onsdagen av underhuset. Nu måste överhuset behandla skrivelsen innan den kan godkännas av drottningen och bli lag.

Tillbaka till folket

Inom Jeremy Corbyns Labourparti vill man se att stopplagen verkligen går igenom innan man accepterar ett nyval. Oppositionen har befarat att överhuset, House of Lords, skulle sätta käppar i hjulet genom så kallad ”filibuster”, avsiktlig fördröjning, av lagen. Men överhuset har gått med på att till arbetsveckans slut, klockan 17 på fredag, behandla klart lagstiftningen, rapporterar nyhetsbyrån PA.

Om så sker borde utsikterna vara goda att få de två tredjedelars majoritet som krävs för att få igenom nyval vid omröstningen på måndag. I samband med onsdagskvällens debatt röstades ett sådant förslag om val den 15 oktober ner.

Team Johnson var efter nederlaget öppen med sitt missnöje. Premiärministerns talesperson säger att en försening av det brittiska utträdet ur EU vore att ”köra över den största demokratiska omröstningen i historien”.

Premiärministern kommer inte att göra detta (efterleva stopplagen). Det är tydligt att det enda som kan göras är att gå tillbaka till folket och ge dem möjlighet att besluta vad de vill, säger talespersonen och lägger till att Labourledaren Jeremy Corbyns vägran att i nuläget gå med på nyval är en ”feg förolämpning” av demokratin.

På frågan om Storbritannien verkligen kommer att lämna EU den 31 oktober, något premiärministern länge har upprepat som ett mantra, svarar hans rådgivare Dominic Cummings:

Lita på folket.

Jacob Rees-Mogg instämmer, han säger att all inrikes lagstiftning som krävs för att Storbritannien ska kunna lämna EU den 31 oktober är på plats.

Valkampanj igång?

Många bedömare anser att Johnson i själva verket redan nu drar i gång sin valkampanj genom att beskylla oppositionspartierna för att kapitulera för EU och kalla den stopplag som nu är under behandling för ett kapitulationsförslag. Och kansliminister Michael Gove betonar att premiärminister verkligen inte har för avsikt att avgå.

Framtiden är dock oviss. Storbritannien bör trots allt förbereda sig för en brexit utan avtal, även om parlamentet tvingar Johnson att be om förlängning, säger brexitministern Stephen Barclay i underhuset.

Vi behöver fortsätta att förbereda oss för ett avtalslöst utträde eftersom varje medlemsstat (i EU) kan blockera en förlängning.

About Sten

Check Also

Expert: Värre för USA än för WHO

USATT Att USA bryter alla samarbeten med WHO kan få stora konsekvenser. Det här är …