"Analyserna visar att halterna av giftiga stridsmedel är låga eller till och med mycket låga för samtliga arter. Det är förstås positivt och innebär också att det inte är någon fara att äta fisk och skaldjur från dessa områden", säger Fredrik Lindgren, utredare vid Havs- och vattenmyndigheten. Arkivbild.

Låga halter av kemiska stridsmedel i fisken

MiljöTT

Halterna av kemiska stridsmedel i fisk och skaldjur i svenska vatten är låga eller mycket låga.

Det konstaterar Havs- och vattenmyndigheten (Hav) efter provtagningar vid två platser där mycket stridsmedel dumpades efter andra världskriget, väster om Måseskär på Västkusten och det så kallade Gotlandsdjupet söder om Gotland.

Analyserna visar att halterna av giftiga stridsmedel är låga eller till och med mycket låga för samtliga arter. Det är förstås positivt och innebär också att det inte är någon fara att äta fisk och skaldjur från dessa områden, säger Fredrik Lindgren, utredare vid Havs- och vattenmyndigheten.

Torsk, skrubbskädda, havskräfta, räka och pirål är de fiskar och skaldjur som har undersökts. De förstnämnda arterna för att de ofta äts av människor.

Totalt i Östersjön dumpades uppskattningsvis omkring 50 000 ton krigsmateriel innehållande kemiska stridsmedel och i Skagerrak sänktes runt 170 000 ton under åren efter andra världskriget.

About Sten

Check Also

”Polisen backade och fjärmade sig”

BrottTT Hur kommer det sig att det finns 60 områden i Sverige som polisen betraktar …