Home / Nyheter / Inrikes / Lämna eller inte lämna EU
Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt hoppas få en majoritet med sig av partivännerna att inte driva kravet att Sverige ska lämna EU. Arkivbild.

Lämna eller inte lämna EU

PolitikTT

Ska Vänsterpartiet som enda parti driva kravet på att Sverige ska lämna EU eller inte? Det är den heta frågan när Vänsterpartiet inleder sin EU-valkonferens klockan 13 i dag i Norrköping.

Många vill veta var vi står och då ska vi också säga det i valrörelsen, säger ordförande för Skånedistriktet Ana Süssner Rubin.

I partiprogrammet står det att Vänsterpartiet ska verka för att Sverige ska lämna EU. Men partistyrelsen skriver i sitt förslag till EU-valplattform att ”det är inte aktuellt för oss att driva frågan om EU-utträde nu”.

Om detta råder det dock oenighet i partiet. Göteborgsdistriktet motionerar till konferensen om att kravet på utträde ska ingå i EU-valplattformen.

Fel håll

En som stödjer Göteborgsmotionen är Skånedistriktets ordförande Ana Süssner Rubin, som också är kandidat till EU-parlamentet.

Vi ser att alltmer går åt fel håll i EU, det vi sade i folkomröstningen om EU har ju besannats. Människor dör ute på havet för att EU har en inhuman flyktingpolitik, lönerna dumpas, arbetare ställs mot varandra, rasismen ökar. Det finns så mycket som är fel med EU, och att då säga att vi ska göra EU till ett solidaritetsprojekt känns väldigt långt borta för mig, säger hon till TT.

SD ändrat sig

Vi driver inte utträdeskravet i EU-valet men däremot är det många som vill veta att Vänsterpartiet fortfarande är EU-motståndare, och då tycker jag att vi ska passa på att säga det i valrörelsen, säger Ana Süssner Rubin.

Fram till helt nyligen drev Sverigedemokraterna kravet på att Sverige ska lämna EU, men nu anser partiet att det är bättre att försöka förbättra EU inifrån.

TT: Ni och SD har varit de två enda partierna med utträdeskrav, nu har SD övergett det, är det lättare att driva kravet nu?

Det är ju möjligt, men vi har ju en helt annan agenda. Vi vill ha internationell solidaritet medan de vill ha den lilla nationen och sitta för sig själva, säger Süssner Rubin.

About Sten

Check Also

Naken man körde full från badplats

BrottTT En överförfriskad man i 35-årsåldern bestämde sig på onsdagskvällen för att köra i väg …