Syriska styrkor har bland annat omringat en turkisk observationspost i staden Morek.

Landvinningar i nordväst för syrisk militär

SyrienTT-AFP-Reuters

Syriska styrkor har omringat rebeller i flera städer i landets nordvästra delar men också intagit städer, rapporterar statliga medier och observatörer.

Flera av städerna har kontrollerats av rebellerna i årtal.

Den syriska militären rör sig med ryskt understöd allt längre in i rebellernas områden, rapporterar landets statliga tv-kanal al-Ikhbariya. En turkisk observationspost i staden Morek i den norra delen av Hamaprovinsen är omringad sedan regeringsstyrkor tagit flera andra städer och byar och trängt djupt in i området, uppger det oppositionella Syriska människorättsobservatoriet (SOHR) som bevakar kriget från Storbritannien.

Stora delar av området har kontrollerats av rebeller i flera år men är enligt tv-kanalen nu antingen under militärens kontroll eller inom skjutavstånd. Framför allt den al-Qaidakopplade jihadistalliansen Hayat Tahrir al-Sham (HTS) har stark närvaro i nordväst, men även andra rebellgrupper. Det är rebellernas sista starka fäste efter drygt åtta års krig.

Stad intagen

Staden Kafr Zita har nu återtagits från rebellerna, som har kontrollerat den sedan 2012, uppger SOHR.

Även tiotals kullar och en viktig motorväg som går från huvudstaden Damaskus till Aleppo har tagits över av militären. I södra delen av provinsen Idlib intogs staden Khan Sheikhun i onsdags, sedan rebelltrupperna dragit sig tillbaka inför den väntade anstormningen. Norr om staden fastnade en turkisk militärkonvoj som var på väg till Morek.

”Leka med elden”

Turkiet stödjer rebellgrupper i kriget, och är alltså på motsatt sida till Syrien och Ryssland. Den omringade observationsposten är en av tolv som Turkiet inrättade i området i fjol och som varken de syriska eller de allierade ryska styrkorna vågar angripa. Ankara varnar Damaskus för att ”leka med elden” och har svurit på att behålla observationsposterna och skydda sina trupper i dem.

Vi är där, inte för att vi inte kan lämna utan för att vi inte vill lämna, säger Turkiets utrikesminister Mevlüt Cavusoglu.

Han förnekar också att turkiska trupper i Syrien omringats av regimens avancemang.

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan talade i telefon på fredagen med sin ryske kollega Vladimir Putin.

”Ömsesidiga ansträngningar”

”De enades om att inleda ömsesidiga ansträngningar med målet att likvidera terroristhotet som kommer från denna region”, enligt ett uttalande från Kreml.

Ankara säger att Erdogan framförde att den syriska regimens brott mot avtal om eldupphör har lett till en humanitär kris och hotar en politisk lösning på konflikten. De båda presidenterna ska mötas i Moskva på tisdag, meddelar Erdogans stab.

Tiotusentals människor har flytt mot den turkiska gränsen de senaste dagarna när Hama och Idlib utsatts för de omfattande attackerna.

Enligt SOHR har nära 900 civila dödats i offensiven sedan den inleddes i april, utöver de stridande. FN har rapporterat att drabbningarna tvingat cirka 400 000 människor att fly sina hem.

About Sten

Check Also

Iransk diplomat inför rätta i Belgien

BelgienTT-Reuters Fyra iranska medborgare – däribland en diplomat – ställs under fredagen inför rätta i …