Indiska byggnadsarbetare vid ett sjukhusbygge i Delhis utkanter i november i år.

Långsammare än väntat för växande ekonomier

EkonomiTT-Reuters

Kina, Indien och Brasilien kommer att gå om några av världens största ekonomier senare än vad man tidigare trott, uppger Londonbaserade Centre for Economics and Business Research (Cebr).

Cebr trodde för ett år sedan att Indien skulle gå om Storbritannien och Frankrike i år och bli världens femte största ekonomi, men nu tror institutet att det sker först nästa år, eller möjligtvis 2020.

För Kinas del tror Cebr numera att man kliver om USA som världens största ekonomi 2032, två år senare än tidigare estimat, och Brasilien väntas kliva om Italien 2020, inte i år.

”På medellång sikt är vi ungefär lika optimistiska som för ett år sedan, men misstänker att vägen till tillväxt blir skakigare än vad vi trodde för tolv månader sedan”, skriver institutet i sin rapport.

Orosmoln är att centralbanker runt om i världen stramat åt sitt stöd, och risken för utdragna handelskrig.

”Med hög skuldsättning och många av de strukturella problemen som orsakade den stora recessionen fortfarande närvarande, så kan en global recession bli svårare att lösa än föregångarna”, skriver Cebr.

Samtidigt har många av världens länder vapnen för att möta en tillbakagång, bland annat genom att öka sina utgifter, exempelvis med infrastruktursatsningar, även om det leder till budgetunderskott på uppemot fem procent av BNP.

Ett femprocentigt underskott innebär något av en risk, men de utvecklade länderna är i en bättre position att ta den risken än tillväxtekonomierna, säger Douglas McWilliams vid Cebr.

About Sten

Check Also

Samsung-patriarken Lee Kun-Hee död

EkonomiTT Ordföranden för Samsung, Lee Kun-Hee, är död, meddelar företaget, som är Sydkoreas största konglomerat. …