Långt fler ska testas i Danmark

CoronavirusTT-Ritzau

Danmark inför en mer offensiv testningsstrategi i kampen mot smittspridningen. Alla som uppvisar måttliga till svåra symptom på covid-19 ska testas, uppger hälsominister Magnus Heunicke (S).

I de nya rekommendationerna understryks det ska vara ”lägre trösklar” för att testas för coronaviruset.

”Den nuvarande globala bristen på testkapacitet är en utmaning. Det är emellertid vår strategi att långt fler ska testas för covid-19 i Danmark”, säger hälso- och äldreministern Magnus Heunicke (S) i ett pressmeddelande.

Framöver ska alla som uppvisar måttliga till svåra symptom testas, liksom fler anställda inom sjukvården och äldreomsorgen.

Beslutet har fattats i samråd med Sundhedsstyrelsen, motsvarande svenska Folkhälsomyndigheten, och smittskyddsorganet Statens serum institut, och motiveras enligt regeringen av Världshälsoorganisationens uppmaning om att testa fler.

”Jag kommer tillsammans med regionerna se till att denna offensiva teststrategi genomförs över hela landet”, säger Heunicke.

Danmark, inklusive Grönland och Färöarna, hade vid lunchtid den 22 mars 1 512 bekräftade fall av coronasmitta och 13 dödsfall.

Vid samma tid hade 14 597 personer testats för covid-19 i Danmark.

About Sten

Check Also

Man ihjälskjuten av polis – en polis skadad

BrottTT Polisen sköt ihjäl en man i samband med ett ingripande vid ett köpcentrum i …