Home / Utrikes / Nordamerika / Larsson varnar för värmen: ”Knappt mänskligt”
Johanna Larsson. Arkivbild.

Larsson varnar för värmen: ”Knappt mänskligt”

TennisTT

Johanna Larsson tog en efterlängtad grand slam-singelseger.

Men den 32-gradiga värmen var den heta snackisen under US Open-tennisens andra dag.

Att som i herrmatcherna spela bäst av fem set – det är knappt mänskligt, säger hon.

30-åriga Johanna Larsson, som fått se den sju år yngre Rebecca Peterson överta positionen som Sverigeetta, är för första gången sedan Franska mästerskapen 2017 vidare till andra omgången av singelspelet i en grand slam-turnering.

Jätteroligt, det är de här matcherna man spelar för och vill vinna. Det var ett tag sedan sist, vilket gör den här segern extra rolig, säger hon efter segern mot Alizé Cornet.

Den 82-rankade svenskan besegrade den 31-rankade fransyskan med setsifforna 4–6, 6–3, 6–2 på bana 13. Cornet var kraftigt påverkad av den 32-gradiga hettan och höga luftfuktigheten på tävlingsområdet i Flushing Meadows, New York, trots att spelarna fick ta extrapauser i värmen.

Hon hade problem redan på inbollningen och tyckte det var varmt. Hon trivdes inte där ute, men det gav ju mig lite extra energi. Hon spelade nästan bort sig själv skulle jag säga, säger Johanna Larsson.

Båda spelarna hade problem att hålla sin egen serve under matchens gång. Andra set innehöll sex servegenombrott på åtta game, varav fyra i Larssons favör, och svenskan kunde vinna setet med 6–3.

Hon visade på lite nervositet och blev stressad och frustrerad. Jag fick med mig något enkelt game och vände egentligen hela matchbilden, säger hon.

Värmen spelar stor roll

Larsson, som gillar att spela i varmt väder, tog över totalt i slutet av tredje och avgörande set. Svenskan bröt fram till 4–2 och vann setet med 6–2. Därmed är hon framme i andrarundan av en grand slam-singelturnering för första gången på sex försök.

Jag tycker det inte är så farligt att spela i värme, tycker nästan bara det är skönt. Oftast är det de andra spelarna som tycker det är jobbigt.

TT: Tror du värmen kommer bli en faktor resten av turneringen?

Det tror jag, framför allt i herrmatcherna. Att spela bäst av fem set i den här värmen är knappt mänskligt faktiskt. Definitivt kommer vi se spelare som får yrsel och kramp. Värmen kommer spela en stor roll för resultaten här.

Möter Kerber

För Larsson väntar härnäst svårast tänkbara motstånd i singeln, tyska världsfyran Angelique Kerber på torsdag. US Open-mästaren från 2016 besegrade 370-rankade Margarita Gasparjan, Ryssland, med 7–6 (7–5), 6–3.

En tuff uppgift. Jag mötte henne i Miami sist och förlorade ganska klart (2–6, 2–6). Tyckte inte jag kom upp i någon bra nivå då och ska försöka vara lite bollsnål nu, som hon är, och kanske få henne lite stressad över situationen. Då kanske man får någon möjlighet, säger Larsson som först lär spela dubbel tillsammans med Kiki Bertens, Nederländerna, under onsdagen.

Det vore bra, för då är man inne i matchtempot. Det hade varit perfekt att få dubbeln i morgon (onsdag).

Kerber hade det under sin match mot Gasparian svårt med den höga temperaturen och säger efter matchen att hon försökte fokusera på varje poäng i stället för på värmen, rapporterar WTA Tennis. Nu ser hon fram emot mötet med svenskan på torsdag.

Jag vet vad jag ska vänta mig, jag vet hur hon spelar. Före den matchen kommer jag att fokusera på mitt spel och försöka spela bra tennis när jag går ut. Försöka vinna matchen så klart. Men jag vet även att det inte kommer att vara en lätt andra runda, säger Kerber.

Rättad: I en tidigare version hade Angelique Kerbers namn stavats fel.

About Sten

Check Also

Beslut om karantän för inresande till New York

USATT-Reuters Personer från virushärjade stater i USA ska från och med torsdag sitta två veckor …