Mattias Dahl, förhandlingschef på Svenskt Näringsliv. Arkivbild.

Las-förhandlingar kraschar

ArbetsrättTT

Las-förhandlingarna har brakat samman. Det blir inget historiskt avtal, meddelar Svenskt Näringslivs förhandlingschef Mattias Dahl för TT.

Nu träder politikerna in på banan.

Vi kom mycket långt men vi kom inte hela vägen, säger han.

Flera frågor har varit uppe på bordet, det är ingen enskild fråga han vill peka ut som stjälpt förhandlingarna mellan LO, PTK och Svenskt Näringsliv.

Det är helheten det faller på, en samlad bedömning, säger han.

Han beskriver att Svenskt Näringsliv framför allt har haft tre frågor som de har velat få igenom, och det har handlat om de för facken svåraste frågorna att smälta, dels om frågan om saklig grund, att det ska bli lättare att säga upp anställda av personliga skäl och att de regler som finns i dag skulle utvidgas. Dels har också turordningsreglerna och fler undantag från principen sist in först ut, legat på bordet.

De har haft enormt stor betydelse, säger Dahl.

LO har nu kallat ihop styrelsen. Ett uttalande därifrån väntas senare. Även PTK kommer att kommentera inom kort.

Att förhandlingarna har kraschat betyder att politikerna nu träder in på banan, också det historiskt, något kritikerna hävdar skadar den svenska modellen där fack och arbetsgivare normalt gör upp om villkoren på svensk arbetsmarknad.

Enligt överenskommelsen, det så kallade januariavtalet från 2019, mellan regeringen och samarbetspartierna C och L, ska förslagen från regeringens utredning om arbetsrätten genomföras och bli lag under 2021. Utredaren Gudmund Toijer satte den 1 januari 2022 som startdatum.

About Sten

Check Also

XXL ska öppna nya butiker

EkonomiTT-Reuters Norska sportkedjan XXL ska fortsätta att öppna fysiska butiker. I samband med att bolaget …