Home / Lokalt / Örebro län / Succé för ”fel” målvakt i Linköping
Linköpings nyförvärv Jonas Gustavsson släpper in fler mål än väntat. Arkivbild.

Succé för ”fel” målvakt i Linköping

IshockeyTT

Frånsett en säsong i Schweiz har Eero Kilpeläinen spelat hela karriären hemma i Finland.

Nu gör målvakten stor succé i Örebro.

32-åringen har bara släppt in fem mål på de fyra senaste omgångarna och storspelet ledde till 4–1 borta mot Linköping.

Linköping hade en straff av Ken André Olimb, samt frilägen från både Mathis Olimb och Emil Sylevgård i mötet med Örebro i SHL-ishockeyn.

Men den finländske burväktaren vägrade att släppa någon mer puck förbi sig än Chad Billins tunga backskott i powerplay i början av matchen.

Och när Kilpeläinen inte svarade högklassiga parader hade han hjälp av stolpen och ribbkrysset – då Jakob Lilja sköt båda gångerna.

Klart att jag är nöjd med prestationen. Det här var nog både lagets och min egen bästa insats hittills den här säsongen, säger Kilpeläinen.

På de fyra senaste omgångarna har 32-åringen bara släppt in fem mål – och har nu klättrat upp ända till andra plats i SHL:s målvaktsliga med 94,12 i räddningsprocent.

Det är väldigt bra förstås, men beror mycket på mina lagkompisar som tvingar motståndarna att skjuta i dåliga lägen.

Kämpar hårdast

Frånsett säsongen 2013–14 i schweiziska ligan med EV Zug, har Kilpeläinen hållit sig i hemlandet hela karriären före flytten till Örebro.

I våras nådde hans KalPa ända till final, men det räckte inte hela vägen till guld. Kilpeläinen vaktade kassen 15 matcher i slutspelet och hade 93,8 i räddningsprocent.

Nu hoppas jag kunna nå långt med Örebro. SHL är en bättre liga än den finska med mer fart och högre skicklighet. Det jag kan säga är att det finns nog inget lag som kämpar lika hårt som vi över hela banan.

Linköpings kasse vaktades av Jonas ”Monstret” Gustavsson, som spelat åtta säsonger i NHL och två OS för Sverige (ett silver) men inte var i närheten av Kilpeläinens klass.

Nyförvärven sviker

Flera av LHC:s tunga nyförvärv – bland andra ”Monstret” och SHL:s tidigare poängkung Tony Mårtensson (bara två assist hittills) – har floppat i inledningen.

Örebro vände 0–1 till 2–1 i första peioden och ökade sedan på till både 3–1 och 4–1 i den tredje mot ett alldeles för ineffektivt och defensivt darrigt Linköping.

De topptippade östgötarna har förlorat samtliga tre hemmamatcher (två efter förlängning) och bara tagit 8 av 21 poäng.

Vi släpper två mål på fem skott i första perioden och gör bara ett enda mål på sex powerplay. Mycket grinar emot oss, men vi måste kavla upp ärmarna och kan inte tycka synd om oss själva, säger tränaren Dan Tangnes.

About Sten

Check Also

Landeskog tremålsskytt mot New Jersey

IshockeyTT Gabriel Landeskog ledde sitt Colorado till vinst med karriärens tredje hattrick, och satte stopp …

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.