Home / Utrikes / Asien / Lokalbefolkning rasar mot jättestaty

Lokalbefolkning rasar mot jättestaty

IndienTT-AFP

På onsdag inviger Indien vad som blir världens högsta staty på 182 imponerande meter – dubbelt så hög som Frihetsgudinnan. Men premiärminister Narendra Modi, som tog initiativ till projektet, är ingen populär gäst vid ceremonin.

Statyn är rest i ett avlägset hörn av den indiska västliga delstaten Gujarat till självständighetshjälten Sardar Patels ära. Den blir en bra bit ståtligare än världens nu högsta staty, den 128 meter höga Vårtempelbuddhan i Kina.

Bygget har en stark politisk underton då Modi hävdar att Patel borde ha varit landets förste premiärminister. Invånarna i Gujarat är dock inte lika förtjusta som de politiska högdjuren i projektet.

”Stanna hemma”

Representanter från 22 kringliggande byar uppmanar Modi att stanna hemma från invigningsceremonin.

”Du är inte välkommen hit”, skriver de i ett öppet brev och fortsätter:

”Du och dina företag har inte bara förstört naturresurserna, utan exploaterar dem fräckt och öppet i affärssyfte”.

Bygget har kostat närmare fyra miljarder kronor, medan lokala etniska grupper lider brist på såväl skolor och sjukhus som dricksvatten.

”Folket lider”

Vidare skriver byborna att byggandet av statyn har förstört Narmadafloden, som är landets femte största.

Om Sardar Patel hade varit vid liv i dag skulle han aldrig ha gått med på att bygga en staty till så hög kostnad, säger den lokale ledaren och tidigare parlamentsledamoten Amarsinh Chaudhary.

Detta görs för politisk vinning, medan lokalbefolkningen i Gujarat fortfarande lider och berövas grundläggande rättigheter.

Statyn har finansierats av såväl delstaten som den federala regeringen och privata donationer. Men bygget kan snart bräckas av en ännu högre staty utanför Bombay över 1600-talshärskaren Chhatrapati Shivaji, som planeras bli hela 212 meter.

About Sten

Check Also

Borgerlig medvind i Tyskland

TysklandTT Förbundskansler Angela Merkels kristdemokratiska union och dess traditionella samarbetspartner FDP skulle få majoritet i …