Home / Utrikes / Europa / Lyckad uppskjutning för danska rymdamatörer
Copenhagen Suborbitals anläggning på Refshaleøen i Köpenhamn. Arkivbild.

Lyckad uppskjutning för danska rymdamatörer

DanmarkTT-Ritzau

De danska rymdamatörerna i Copenhagen Suborbitals har skickat upp sin hembyggda raket ”Nexø II”. Raketen nådde en höjd på 6,5 kilometer, inte riktigt de 13 föreningen hoppats på, men beskrivs ändå som en succé.

Uppskjutningen utanför den danska ön Bornholms kust är ett steg på vägen mot rymdprogrammets slutmål – att skicka upp en människa i rymden.

Raketens jungfrutur har blivit fördröjd flera gånger, senast förra helgen då de svenska skogsbränderna satte stopp. Arbetet med bränderna tog så mycket av de svenska myndigheternas tid att de inte kunde säkra luftrummet över Östersjön för uppskjutning.

Den 178 kilo tunga ”Nexø II” är en efterföljare till ”Nexø I” som avfyrades i juli 2016, men bara nådde upp till 1,5 kilometer innan den fick slut på bränsle.

Copenhagen Suborbitals håller till på Refshaleøen i Köpenhamn. Föreningen har 50–60 medlemmar och har byggt och skickat upp raketer sedan 2011.

About Sten

Check Also

Homosexualitet nära avkriminalisering i Gabon

GabonTT-AFP En avkriminalisering av ”homosexuella handlingar” tycks närma sig i Gabon. Nationalförsamlingen i det centralafrikanska …