Home / Utrikes / Europa / Lyft för lärare blev lyft för Timrå
Timrå har klättrat 168 platser på Lärarförbundets årliga skolrankning.

Lyft för lärare blev lyft för Timrå

UtbildningTT

Fler lärare, fler assistenter och bra samarbete. Svårare var det inte att göra skolan bättre – och för Timrå att klättra i Lärarförbundets skolrankning. Det är lärare och skolchefen överens om.

Det känns som att man har tänkt lite mer på skolan, säger läraren Jimmy Andersson.

På Arenaskolan i Timrå är det samarbete som gäller. De 460 eleverna får hjälp av lärare, specialpedagoger och lärarassistenter, som tack vare extratjänsterna får mer tid. Till eleverna och sitt eget arbete.

Kommunen har skjutit till så att vi kan ha det så här. Det underlättar för alla och gör att arbetsklimatet lyft, säger Jimmy Andersson, som är utbildad lärare för årskurs 1–7 men arbetar som lärarassistent på högstadieskolan.

”Inga jättekonstigheter”

Just lärartätheten och friska lärare är anledningen till lyftet på Lärarförbundets skolrankning. Timrå har i många år legat långt ner på listan, men nu har placeringarna 280, 279 och 250 plötsligt blivit 82.

Det är naturligtvis jätteroligt. Det är inga jättekonstigheter det handlar om, men det är arbete som måste göras. Det här beror på duktig personal och tillit, från kommunfullmäktige och ner till lärarna. Vi jobbar tillsammans så att lärarna inte körs i botten, säger Ann-Christin Isaksson, förvaltningschef och skolchef i kommunen, och får medhåll från Jimmy Andersson.

Det känns som att man har tänkt lite mer på skolan. Vi har ett bra samarbete med kommunen.

Lättare locka folk

En fin placering på en lista är en sak, men får den nya rankningen någon reell betydelse? Jimmy Andersson tror att det kan bli lättare att locka till sig bra lärare, som annars kanske valt att Sundsvall eller Härnösand. Ann-Christin Isaksson håller med.

Det här betyder jättemycket för Timrå. Det kan bli lättare att locka folk till kommunen. Många som flyttar tittar ju på skolan och då kan en sån här sak vara avgörande, säger hon.

Inte framme än

Varken hon eller Jimmy Andersson kommer luta sig tillbaka och fira. För att klivet upp inte ska vara tillfälligt behövs hårt arbete och allt är inte positivt i Timrå.

Att vara bäst i länet (Västernorrland) är jätteroligt och fantastiskt. Men vi har inte nått målet. Budgeten för skolan nästa år ser inte jättelysande ut. Vi måste jobba för att det inte blir för många förändringar, säger Jimmy Andersson.

Vi är inte framme än, det gäller att hålla i. Vi måste göra allt för eleverna, det är det allra viktigaste. Och vi kommer inte säga upp några lärare, lovar Ann-Christin Isaksson.

About Sten

Check Also

Begravning via webben– här för att stanna

CoronavirusetTT Min pappa var en oerhört social person. Det hade varit konstigt med en begravning …