Home / Nyheter / Inrikes / M vill banta public service

M vill banta public service

PolitikTT

Moderaterna vill ge SVT och SR mindre pengar, ta bort ”trams” och hårdare granska hur de klarar att vara opartiska och sakliga.

Huvudproblemet är att public service är vänstervridet, sade riksdagsledamoten och ombudet Edward Riedl i debatten på partistämman.

Stämman i Västerås slår fast att M senast till nästa stämma, 2021, ska ha ett förslag till mediepolitik och politik för public service klart, för att kunna sätta ner foten.

Arbetsgruppen som ska ta fram förslaget ska utreda hur programutbudet i SVT, SR och UR ska ”smalnas av, vässas och göras mer relevant ur ett public service-perspektiv”.

Jag vill inte betala för tjocka hundar och eller hur präster hittar kärleken, sade Matilda Ekeblad, ombud från Östergötland, när hon anspelade på två SVT-program.

Mindre pengar

Stämman säger också att det är skatter som ska finansiera det hela även i fortsättningen, men att det bör anslås ”avsevärt mindre skattemedel”. Kraven på saklighet och opartiskhet ska också följas upp mer än i dag, enligt stämman.

Annicka Engblom, riksdagsledamot, sade sig ha mött en påfallande tondövhet i möten med public service-bolagen om granskningen av hur de sköter sitt uppdrag.

Flera ombud argumenterade för att lägga ned public service helt. Missnöje finns också med att Moderaterna var med och banade väg för att byta tv-licensen mot en avgift, en skatt för public service för alla med arbetsinkomst, för inte så länge sedan.

Skatten borde tas bort och public service bara ägna sig åt nyheter och samhällsinformation, sade Anders G Johansson, ombud från Västra Götaland.

”Mindre vänster”

Christofer Fjellner från partistyrelsen sade att han förstår att det finns en frustration i Moderaterna om public service och hur partiet har hanterat frågan.

Men jag tror inte att Moderaterna eller våra väljare vill avskaffa public service.

Men det måste bli mer saklighet, mindre vänster och ideologiskt trams, sade Fjellner och undanbad sig fler inslag där vinkeln, enligt honom, är uppenbar och orimlig redan på förhand.

About Sten

Check Also

Här är ställena där du smittas

CoronavirusetTT Nästan 43 000 personer har hittills konstaterats smittade av coronaviruset i Sverige. Den verkliga siffran …