Home / Utrikes / Asien / M vill ha svar från Wallström om omstritt möte
Utrikesminister Margot Wallström (S). Arkivfoto.

M vill ha svar från Wallström om omstritt möte

KinaBryssel, TT:s korrespondent

Skademinimering gäller på UD efter det omtalade mötet om den fängslade svensk-kinesiske förläggaren Gui Minhai.

Moderaterna undrar varför utrikesminister Margot Wallström inte vill säga om hon har förtroende för Sveriges ambassadör i Kina, eller inte.

Det är ju otroligt viktigt att klarlägga detta, säger Moderaternas utrikespolitiske talesperson Hans Wallmark och framhåller att det är ”skandalartat” om det skulle visa sig att ambassadören ordnade mötet på egen hand.

Då måste det få konsekvenser, säger Wallmark.

Han framhåller att Wallström har många frågor att ge svar på eftersom det förekommer uppgifter som strider mot varandra.

Margot Wallström (S) hänvisar till utredningssekretessen när det gäller detaljer och om vem som visste vad om mötet mellan Kina-ambassadören Anna Lindstedt, kinesiska företrädare och Gui Minhais dotter Angela. Och hur hon ser på sitt förtroende för Lindstedt just nu vill hon inte säga.

Jag vill inte kommentera det, säger Wallström på väg in till dagens utrikesministermöte i Bryssel.

TT: Vem visste på UD egentligen att det här mötet skulle äga rum i Sverige?

Så fort vi fick reda på vad som hade hänt satte vi igång en intern utredning. Sedan har Säpo inlett en förundersökning och den omfattas förstås av sekretess så vi kan inte säga annat än vad vi redan har konstaterat: att det här mötet var det ingen som kände till av dem som arbetar med det här ärendet på UD. Nu fortsätter förundersökningen och just nu får vi hålla på med skademinimering efter den här händelsen.

Ingen delgiven

TT: Hur allvarligt är det här för UD?

Det får andra spekulera i. Vad vi har framför för ögonen är säkerheten för den som är ett konsulärt ärende för oss, säger Wallström, syftande på Gui Minhai själv.

Åklagare Hans Ihrman är den som leder Säkerhetspolisens brottsutredning om det inträffade. Eventuellt kan det röra sig om brottet egenmäktighet vid förhandling med främmande makt, alltså att ambassadören har förhandlat utan regeringens godkännande.

Det är en omständighet som skulle kunna föranleda straffansvar, säger Ihrman till TT.

Brottet kan ge upp till två års fängelse, men varken Lindstedt eller någon annan är delgiven misstanke, säger åklagaren.

Olämpligt?

En central fråga är vilken behörighet Lindstedt har haft. Det är inte givet att hon enligt lag måste ha haft exempelvis utrikesministerns uttryckliga godkännande till mötet och vad som avhandlades där.

Ambassadören har, utgår jag ifrån, ganska långtgående rättigheter att agera i sina kontakter, men självklart finns det gränser för hur kontakterna bedrivs. Det är bland annat det som ska utredas, säger Ihrman.

Det skulle kunna vara så att det är högst olämpligt, och att det bryter mot interna protokoll, men det behöver inte vara straffbart, tillägger han.

Moderaterna har än så länge, enligt Hans Wallmark, inte övervägt att KU-anmäla utrikesministern.

Man kan inte utesluta någonting, men nu är det viktigare att hon besvarar frågorna snarare än att man hänvisar dem till låsta processer.

Wallmark understryker samtidigt att det centrala är Gui Minhais framtid och säkerhet, det får inte glömmas bort.

About Sten

Check Also

Samsung-höjdare misstänkt för ekobrott

EkonomiTT-AFP-Reuters Det stormar återigen kring en av storägarna bakom Samsung-imperiet, Sydkoreas största konglomerat. Sydkoreanska åklagare …