Home / Nyheter / Brott, lag och rätt / Madsen misstänks ha bundit Kim Wall
Ubåten UC3 Nautilus i Köpenhamn. Specialåklagare Jakob Buch-Jepsen vill att ubåten destrueras vid en fällande dom. Arkivbild.

Madsen misstänks ha bundit Kim Wall

UbåtsfalletTT

Otäcka detaljer och rå brutalitet fyller åklagarens redogörelse om vad som hände på ubåten när den svenska journalisten Kim Wall mördades.

Mordåtalade ubåtsbyggaren Peter Madsen misstänks ha bundit, misshandlat och dödat henne.

Locket lyfts på utredningen eftersom det gått sju dagar sedan det väckta åtalet hamnade hos Madsen i häktet, men det mesta i förundersökningen blir ändå känt först under rättegången i byretten (tingsrätten).

Åtalspunkterna i stämningen mot Madsen – mord, sexbrott under särskilt försvårande omständigheter och brott mot griftefriden – ger en obehaglig beskrivning av ett förlopp som slutade med att Wall hittades död i Kögebukten i augusti.

Ubåtsbyggaren åtalas för att ha bundit Wall och utsatt henne för grovt våld genom bland annat slag och stick. Madsen misstänks ha dödat henne och därefter styckat kroppen, innan den sänktes till havets botten med hjälp av rördelar.

Nära kollision

Madsens färd med ubåten har också gjort att han satt andra människors liv i fara, enligt åtalet. Ubåten ska ha varit nära att kollidera med ett fraktfartyg, och framfarten resulterade enligt åklagaren i att ett annat fartyg fick ändra kurs. Under samma ubåtstur misstänks Peter Madsen ha misshandlat och mördat Kim Wall.

Han häktades redan dagen efter att ha stigit i land från ubåtsturen den 11 augusti, men med tiden har misstankarna skärpts betydligt. Och hans förklaringar har ändrats mycket i takt med att polisutredningen fortsatt.

Först sade Madsen att han släppte av Kim Wall den 10 augusti, och därefter beskrev han det hela som en olyckshändelse – och påstod att Wall dog när hon fick en 70 kilo tung lucka i huvudet. Sedan hittade dykare Walls huvud, som inte hade frakturer på kraniet, vilket omkullkastade förklaring om den tunga luckan. Att Wall kan ha avlidit till följd av kolmonoxidförgiftning inne i ubåten är den senaste förklaringen från Madsen, enligt polisen.

Åklagaren: Välplanerat

Motiv är ingenting som specialåklagare Jakob Buch-Jepsen ville kommentera när åtalet var klart. Han ville inte heller gå in på varför åklagarsidan anser att det rör sig om ett välplanerat mord.

Just den frågan är en av de saker som ingår som bevistema i målet, och därför vill jag inte i nuläget gå närmare in på det, sade Buch-Jepsen inför ett enormt pressuppbåd med reportrar från olika delar av världen.

Han yrkar på livstids fängelse eller förvaring, ett icke tidsbestämt straff.

”Något överraskad”

Försvarsadvokat Betina Hald Engmark vill att fallet ska få ha sin gång i rätten, och inte i medierna. Men i ett mejl till TT skriver hon att klienten fortsatt förnekar brott, med undantag för brott mot griftefrid då han erkänt att han styckat och slängt Kim Wall i havet.

”Min klient är självklart påverkad av fallet, och han är liksom jag något överraskad över stämningsansökans utformning baserat på de upplysningar som finns i saken. Nu är inte alla uppgifter ännu kända i pressen, så vi avvaktar domstolsförhandlingen innan vi eventuellt kommenterar ytterligare”, skriver Betina Hald Engmark.

Åtta förhandlingsdagar är bokade i byretten med början den 8 mars.

About Sten

Check Also

Homosexualitet nära avkriminalisering i Gabon

GabonTT-AFP En avkriminalisering av ”homosexuella handlingar” tycks närma sig i Gabon. Nationalförsamlingen i det centralafrikanska …