Sångaren Magnus Lindberg är död. Arkivbild.

Magnus Lindberg är död

MusikTT

Musikern Magnus Lindberg är död. Han avled efter en kort tids sjukdom, uppger hans fru för Aftonbladet.

Han dog i mina armar. Cancern var överallt. Magnus var en kämpe, han kunde ha tappat ett ben på trottoaren innan han gick till doktorn, säger Larissa Lindberg till tidningen.

Lindberg var sångare, gitarrist och munspelare. Han har kallats både en svensk Springsteen och Dylan. Karriären började som 19-årig trubadur på Mosebacke i Stockholm. Han upptäcktes av gruppen Landslaget som behövde en sångare och gitarrist. Samtidigt fick Magnus Lindberg skivkontrakt och släppte fyra soloplattor mellan 1979 och 1989.

När Landslaget var med i schlagerfestivalen skämdes jag lite. Jag slutade och började spela in egna skivor, sade Magnus Lindberg i en intervju med TT för snart 20 år sedan.

1990 var han med och bildade supergruppen Grymlings med Göran Lagerberg, Pugh Rogefeldt och Mikael Rickfors. Bandets självbetitlade debutalbum blev en bästsäljare och 1992 släpptes Grymlings II. 13 år senare återförenades gruppen och släppte en tredje platta, den gången utan Rogefeldt.

Magnus var en enorm låtskrivare, inte bara under tiden med Grymlings utan lika mycket som soloartist. Han kunde göra till synes enkla låtar men man blev helt stum när man lyssnade på dem, säger Pugh Rogefeldt till Dagens Nyheter.

Magnus Lindberg fortsatte att släppa musik solo och det blev totalt 14 album. Hans senaste platta, ”Magnus Lindbergs skörd”, kom ut 2018.

Magnus Lindberg blev 66 år gammal.

About Sten

Check Also

Malmöfestivalen ställs in i sommar

SamhälleTT Malmöfestivalen ställs in på grund av coronapandemin, meddelar Malmö stad. I stället utlovas en …