Home / Samhälle / Maher vill rädda liv via inspiration och hans berättelse om kriminella livet!

Maher vill rädda liv via inspiration och hans berättelse om kriminella livet!

Från organiserad brottslighet och fängelser, till en föreläsare och en inspiration för ungdomar att fly från den organiserade gängfällan.

”Ju mer jag försökte hålla mig borta från problem, desto djupare kom jag ner i de på grund av den omgivande miljön, och när jag försökte ta mig ur ett problem kom ett ännu mer komplext problem. Det var så det var när jag började sälja droger och någon chans att komma ur detta dilemma verkade obetydlig i folks ögon. ”

Således började Maher – som började bryta lagen sedan barndomen, för 26 år sedan – hans tal.

När fadern inte frågar om varifrån klockan på sonens handled kommer ifrån.

En av de största influenserna för att en person ska vända sig till en bana av brott är föräldrarna .. Vad förväntar man sig annars av en person som till exempel bor i en region endast för utlänningar med tio bröder utan arbete och deras familj som är beroende av bidrag och man vet inget annat exempel att se upp till? Och det finns ingen kärlek eller ömhet för detta barn? När fadern inte frågar varifrån klockan på sonens handled kommer ifrån?

Jag hörde aldrig min far säga ”Jag älskar dig”.

Jag fick aldrig och stöd trots att jag hade talanger i karate. Jag flyttade med min familj från Libanon till Sverige i början av 1990-talet. Jag hade inget bidrag och jag bodde med tio bröder.

När jag var i Libanon började jag arbeta vid 7 års ålder och när jag började hitta vänner i min barndom, var villkoren för att gå med i gruppen och vara som dem eller blev jag utsatt för reprimander.

Min far var frånvarande i våra liv och jag hade inte någon att sträva efter att vara som.

Hur började du förlita dig på den kriminella världen?

När jag var 14 år gammal brukade jag göra små stölder som att stjäla choklad och enkla saker från små butiker. Sedan gick jag med i en grupp och vi satsade större, planerade stölder eller så gick vi och ställde till problem i området Vanlingen och jag kom gradvis in i mer allvarliga stölder och problem.

Det är annorlunda nu. Vi använde inte vapen som de gör nuförtiden. Det var begränsat till handgämäng. De människor som växte upp i Holma och Kroksbäck var mer eller mindre en grupp. De växte upp tillsammans och kände varandra och de var inte våldsamma mot varandra. Situationen är annorlunda nu. Varje grupp har sitt eget område och regler som ingen får bryta mot. Till exempel är det inte tillåtet för en person att sälja sina droger någon annanstans än i sitt eget område. Ingen har rätt att ta en klient från en annan grupp för då bestraffas de. Dessa straff är som en lektion och ett avskräckande exempel för alla som är frestade att göra detsamma. De flesta är ungdomar från 15 års ålder. Även sättet att sälja är annorlunda idag. Tidigare kom kunden till säljaren för att ta varorna men idag levereras varorna till hans hus. Det kan även hämtas från Spanien med ett telefonsamtal. Säljare har blivit fler än köparna så konkurrensen är hård och det leder till strider och hämnd.

Maher gick i fängelse för första gången i Libanon på grund av droger i tre år och efter domen slutade han tillbaka till Sverige för att börja om på ny kula.

Han gick till socialtjänsten för att söka hjälp tills han hittade ett jobb och där berättade kontoristen att det fanns en bil i hans namn för tre år sedan och det har ackumulerat böter och skulder och sålunda blev hans namn i Sverige ”svartlistat” och därför betalningsbeloppet på den bilen, vars vistelseort han inte ens visste, måste betalas. Det var omöjligt att betala böterna utan arbete och hans möjligheter att hitta ett jobb var nära noll på grund av sin historia, människors fördomar och att stå utanför samhället, därför fick han inget jobb.

Vad gjorde du då?

Jag återvände till brottsvärlden och den här gången gick jag djupare. Jag fick fängelse i 3 år för ett halv kilo. En brottsling kostar svenska staten upp till 25 miljoner kronor vad gäller att betala polisen, domstol, advokaterna och åklagarnas arbetstid.

Prata med oss ​​om vändpunkten i ditt liv?

När jag nådde ett stadium där jag tänkte på att begå mord och misshandel. Jag kom fram till en punkt där jag löste alla mina problem med våld. Vändpunkten i mitt liv där jag gick från att vara kriminell till att vara någon som leder en kampanj mot brott är när jag hittade någon som trodde på mig och litade på mig, någon som gav mig en chans i livet.

Jag tittade på mitt liv och tänkte på de enda 2 val jag har. Jag blir antingen dödad, eller jag spenderar resten av mitt liv i fängelse.

Min mamma är den personen. När jag satt i hennes kök och tittade på henne när hon lagade mat åt mig, och erbjöd mig det med kärlek, bestämde jag mig för att skapa en facebook-sida som hade omkring 22 tusen medlemmar på 3 månader för att berätta för ungdomar om farorna att gå in i brottets bana. Jag skulle titta på min son och tänka att, jag inte vill vara frånvarande från hans liv som min far var från mig.

Jag började ta emot meddelanden från mammor som tackade mig för att positivt påverka deras söner och berätta för mig hur jag räddade deras liv. På grund av min omfattande kunskap om den världen kunde jag övertyga dem med bevis. Därför började jag föreningen ”no2crime”. Skolor, högskolor och universitet i Norrköping, Eslöv och Malmö började ringa mig så jag kan föreläsa eleverna, föräldrarna, partner och syskon. Det fanns också föreläsningar för kvinnor specifikt.

Jag tror att kvinnor har den största rollen som mödrar, systrar och vänner. Många tjejer hjälper unga män i många saker, som att transportera droger, eller hålla ett vapen, för att de exempelvis vill köpa en exklusiv väska. Men priset på denna väska är blod, fängelsetid och problem för andra.

Vid det senaste brottet som skedde i Malmö gick jag till sjukhuset där offren behandlades och spelade in skriken och skriken från mödrarna så att de kan höras av människor så att de gör något åt det innan de också kommer skrika på samma sätt.

Fann du stöd från de svenska institutionerna efter denna förändring?

Självklart. Idag har jag möten med politiker, och jag står mitt i genomförandet av projekt som är inriktade på ungdomsutveckling tack vare stöd från staten och dess institutioners stöd.

Zainab witwit

About الكومبس

Check Also

Plats för mer plast i återvinningen

MiljöTT Återvinningen av plastförpackningar i Sverige har ökat visar nya siffror. Samtidigt byggs en jätteanläggning …