Home / Nyheter / Brott, lag och rätt / Ung man häktad för domkyrkostölden
En 21-årig man har begärts häktad misstänkt för inblandning i stöldens av begravningsregalier i Strängnäs domkyrka. Arkivbild.

Ung man häktad för domkyrkostölden

BrottTT

En 21-årig man har häktats misstänkt för inblandning i stölden av regalier i Strängnäs domkyrka som skedde i somras. Enligt åklagaren fortsätter nu jakten på fler inblandade och sökandet efter kronor, spiror och äpplen.

Den 21-årige mannen, som kommer från en kommun i Stockholms län, greps och anhölls i onsdags. På fredagen häktades han av Eskilstuna tingsrätt, mot sitt nekande, på sannolika skäl misstänkt för grov stöld.

Han är häktad på den starkare misstankegraden, det vill säga sannolika skäl. Han är väldigt intressant i utredningen och jag menar att det här är ett steg närmare att vi ska kunna klara upp den här gärningen, säger kammaråklagare Reena Devgun till TT.

Välplanerad stöld

Regalierna stals ur en monter i Strängnäs domkyrka mitt på dagen av två gärningsmän, som enligt åklagaren hade god kännedom om vad de skulle göra och vad de skulle ta. De flydde på två cyklar, som troligen placerats ut i förväg, till en väntande båt och försvann ut över vattnet.

Hela tillvägagångssättet talar väldigt, väldigt starkt för att det här är en noga planerad gärning. Tillsammans med det faktum att föremålen är så unika talar det för att det kan vara ett beställningsjobb men också för att fler personer kan ha varit inblandade för att genomföra den här gärningen.

Leder närmare

Den nu häktade mannen har varit intressant redan tidigt i utredningen. Reena Devgun hoppas att kommande förhör med honom ska leda utredarna närmare både till godset och till fler inblandande gärningsmän.

Han är ju den första misstänkte som vi kan ställa frågor till om den här händelsen. Det här är ett led i att komma närmare, säger Reena Devgun.

Regalierna, Karl IX:s och drottning Kristina kronor samt ett riksäpple, är internationell efterlysta men har ännu inte återfunnits.

About Sten

Check Also

Värdetransportförare åtalas för rån

FrankrikeTT-AFP Den 27-årige anställde på värdetransportföretaget Loomis försökte sig på en kupp. Med tre miljoner …