Civila och säkerhetsstyrkor vid platsen för en dödlig attack på en polisstation i Aden tidigare i augusti. Arkivbild.

Många döda under helgens upptrappning i Jemen

JemenTT-AFP-Reuters

Runt 40 personer har dödats och 260 skadats i helgens upptrappade strider i Aden i Jemen, uppger FN:s humanitära koordinator för Jemen i ett uttalande.

Det sydjemenitiska separatistrådet STC, som stöds av Förenade Arabemiraten, gick på lördagen med på eldupphör efter att ha tagit kontroll över bland annat presidentpalatset i hamnstaden Aden.

Kravet om eldupphör kom från den saudiskledda koalition som leder kampen mot de Iran-stödda Huthi-rebellerna i den svåröverskådliga konflikten.

Men bara timmar efter beskedet kom nyheten att saudiskledda trupper har attackerat ett område som utgör ett ”direkt hot” mot den av Saudiarabien stödda jemenitiska regeringen – med president Abd Rabbu Mansur Hadi i spetsen – som tillfälligt är baserad i Aden.

Enligt saudisk statlig tv kommer insatsen att följas av fler, och STC uppmanas att dra sig tillbaka från de områden i Aden de tagit kontroll över för att undvika ytterligare attacker.

Eldupphör skulle gälla från klockan 01 lokal tid, midnatt svensk tid. Saudiarabien har sagt sig vilja ha ett toppmöte om den nya utvecklingen.

About Sten

Check Also

Vaccintest i gång i Storbritannien

StorbritannienTT Frivilliga har börjat vaccineras i ett test med ett nytt vaccin mot coronaviruset i …