Maktkamp i Aden. Bilden är från fängelset Mansoura i staden, som delvis sköts av Förenade arabemiratens allierade i kriget.

Många döda under striderna i Aden

JemenTT-AFP

Den saudiledda koalitionen i Jemen säger sig vilja ha ett omedelbart stopp för striderna i Aden, som rasat under de senaste dagarna mellan separatister och regeringens styrkor.

”Koalitionen kommer att vidta alla nödvändiga åtgärder för att återställa säkerhet och stabilitet i Aden”, heter det i ett uttalande enligt den saudiska statliga nyhetsbyrån SPA.

Enligt Internationella rödakors-kommittén (ICRC) har minst 36 människor dödats och 185 skadats under två dagars strider i Aden.

Striderna intensifierades under måndagen med krypskyttar och granateld.

På ena sidan står armén och andra styrkor lojala mot president Abd Rabbo Mansour Hadi, baserad i Saudiarabiens huvudstad Riyad.

På den andra separatiststyrkor som förkortas SRF, lydande under ”Södra övergångsrådet” STC. Deras mål är att återupprätta ett självständigt land i södra Jemen, à la Sydjemen, som fram till sammanslagningen med Nordjemen 1990 hade Aden som huvudstad.

Det hela kompliceras av att STC stöds av Förenade arabemiraten – som också är en viktig beståndsdel i den saudiledda koalitionen.

Saudiarabien och Förenade arabemiraten har uppenbarligen olika mål i Jemen, och slitningarna i koalitionen blir alltmer tydliga.

About Sten

Check Also

Högerextrema AFD sparkar efter gaskommentar

TysklandTT-Reuters Det tyska högerextrema partiet Alternativ för Tyskland (AFD) sparkar en högt uppsatt partifunktionär och …