Bara tre av tio svenskar har förtroende för det svenska pensionssystemet, enligt en ny undersökning. Arkivbild.

Många litar inte på pensionssystemet

PensionerTT

Bara tre av tio svenskar har förtroende för det svenska pensionssystemet, enligt en ny undersökning.

Det är beklagligt. Ett vanligt missförstånd är att man tycker att det är svårt med pensioner, säger pensionsexpert Tomas Carlsson.

Knappt tre av tio, 30 procent, svarar att de har förtroende för pensionssystemet i ganska eller mycket hög grad. Fyra av tio, 43 procent, svarar att de har lågt förtroende och var femte, 19 procent, svarar att de inte har något förtroende alls för pensionssystemet.

Det visar en Sifoundersökning med 1 000 personer som utförts på uppdrag av Collectum, som hanterar tjänstepensionen ITP.

Många har förstått att den allmänna pensionen kommer att sjunka. Man kanske trodde att man skulle få 50–60 procent och så ser det bara ut att bli 40. Då känner man att någonting är fel i systemet och då blir det dåligt förtroende, säger Tomas Carlsson, pensionsexpert på Collectum.

Men skandalerna kring fondbolagen Falcon Funds och Allra har också påverkat.

Det är klart att de har gjort det. Att stora bolagen har tjänat mycket pengar på det statliga pensionssystemet – det tror jag inte att mannen på gatan tyckte var tanken, säger han.

Han anser samtidigt inte att det finns fog för att känna lågt förtroende.

Om man sätter sig in i det kan man faktiskt åtgärda hur hög pensionen ska bli. Dels genom att själv spara, dels genom att se till att ha en tjänstepension, säger Tomas Carlsson.

About Sten

Check Also

Polisen varnar för bedragare i e-julhandeln

EkonomiTT Årets största ”shoppingfest” är också julafton för kriminella. När rekordmånga handlar på nätet ser …