Home / Nyheter / Inrikes / Många nyblivna mammor kan ha ätstörningar
Många nyblivna mammor riskerar att falla tillbaka i ätstörningar efter graviditeten visar en ny studie. Arkivbild.

Många nyblivna mammor kan ha ätstörningar

VårdTT

Mer än en av tio nyblivna mammor kan lida av ätstörningar visar en ny studie från Karolinska institutet, skriver Svenska Dagbladet. Under graviditeten uppgav 5,3 procent av de tillfrågade kvinnorna att de led av ätstörningar. Efter graviditeten hade siffran ökat till 12,8 procent.

Under graviditeten är det ett stort fokus på maten och vad man får och inte får äta, vilket riskerar att trigga i gång tankarna för den som tidigare haft de här problemen. Man förlorar även kontrollen över kroppen och den förändras. Att väga sig hos barnmorskan kan vara jättejobbigt för en del, säger näringsfysiologen Cecilia Brundin, en av forskarna bakom studien, till SvD.

Enligt Cecilia Brundin blir kvinnor som har ätstörningar ofta bättre på att hantera dem under graviditeten. Men när barnet är ute faller många tillbaka igen till följd av exempelvis stress, förlossningsdepression och yttre förväntningar.

För att komma till rätta med detta föreslår Brundin bland annat att barnmorskor ska börja fråga mammor och blivande mammor specifikt om ätstörningar.

About Sten

Check Also

Fick träd över bilen i under färd

OlyckaTT En bilist på länsväg 920 utanför Hällberga i Eskilstuna kommun hade tur i oturen …