Home / Ekonomi / Ekonomi, affärer och finans / Många och unga lyfter stadskärnan
Stora torget i Sundsvall. Arkivbild.

Många och unga lyfter stadskärnan

EkonomiTT

Bra infrastruktur och god tillgång på arbetskraft. Det är några framgångsfaktorer för att få en stadskärna och därmed hela staden att blomstra.

Jönköping, Karlstad och Lund har bäst förutsättningar för att möta framtiden, enligt ett konsultbolag.

Många stadskärnor har länge brottats med butiker som flyr till billigare köpcenter utslängda på åkrar utanför städerna. Men det går att mota trenderna med döda citykärnor. Konsultbolaget WSP har undersökt utsikterna för ett 60-tal svenska stadskärnor.

Jönköping får högst betyg, följt av Karlstad och Lund. Dessa har stort inflöde av såväl ekonomiskt kapital som humankapital, det vill säga människor. En god infrastruktur väger också tungt i mätningen.

”Detta sammantaget skapar klustereffekter som ger en grogrund för idéer, innovation och entreprenörskap”, skriver Fredrik Bergström, ekonom på WSP, i en kommentar.

Det har länge varit för mycket fokus på handeln i stadskärnorna. WSP anser att helheten är viktigare. Och där kommer kommunikationer och arbetskraft in. Framtida befolkningsutveckling är också viktig.

Norrköping kommer hyfsat högt i listan. Stadskärnan har den yngsta befolkningen av de städer som ingår i studien. Piteås stadskärna har den äldsta befolkningen och hamnar följaktligen långt ner i listan. Sveriges tre storstäder ingår inte i rankningen eftersom de bedöms ha särskilda förutsättningar.

About Sten

Check Also

Italienare öppnade gräns – får kalla handen

ItalienTT-Reuters Sedan den tredje juni är EU-medborgare återigen välkomna i Italien, men italienarna är sällan …