Home / zed / Abu Dhabi - Förenade Arabemiraten / Mardrömsår för barn i krigszoner
En pojke visar upp ett ärr han fått under sin tid som stridande i en milisgrupp i Kasai-provinsen i Kongo-Kinshasa, där 2017 års strider drivit 850|000 barn från sina hem, 400 skolor attackerats och omkring 350|000 barn lidit av akut undernäring.

Mardrömsår för barn i krigszoner

VärldenTT

Barns utsatthet i konflikområden nådde ”chockerande” nivåer under det gångna året, larmar FN:s barnfond Unicef. Stridande parters nonchalans inför internationella lagar har lett till att barn attackerats i hem, skolor och lekplatser.

”Medan dessa attacker fortsätter år efter år, får vi inte bli förlamade. Sådan brutalitet får inte bli det nya normala”, säger Manuel Fontaine, chef för Unicefs nödhjälpsprogram, enligt ett pressmeddelande.

I konflikter runt om i världen har barn gjorts till direkta måltavlor, använts som mänskliga sköldar och mördats och lemlästats, konstaterar Unicef. Dessutom har våldtäkter, tvångsäktenskap och bortföranden blivit vardagsmat i många konflikter.

Självmordsbombare

Ytterligare miljontals barn drabbas indirekt genom undernäring och sjukdomar när grundläggande behov inte kan tillfredsställas.

Unicef lyfter ett antal exempel på hur barn drabbats i olika länder. I Afghanistan hade närmare 700 barn dödats under årets första nio månader. I Nigeria och Kamerun har terrorgruppen Boko Haram tvingat minst 135 barn att bli självmordsbombare och i Burma har rohingya-barn fått utstå och bevittna omfattande våld när deras familjer drivits från sina hem.

Tusentals döda

Vidare har minst 5 000 barn dödats eller skadats sedan striderna i Jemen inleddes – medan barn i Irak och Syrien rapporteras ha använts som mänskliga sköldar och utsatts för beskjutning och bombningar.

I Sydsudan och Somalia har tusentals barn rekryterats till arméer eller väpnade grupper och i östra Ukraina lever 200 000 barn under ständigt risk för explosioner från minor och andra restmateriel från kriget. Därtill är tusentals barn allvarligt utsatta i konflikterna i Centralafrikanska republiken och Kasai-regionen i Kongo-Kinshasa.

”Unicef uppmanar alla parter i konflikter att hålla sig till sina skyldigheter enligt internationell lag att omedelbart upphöra med brott mot barn och angrepp på civil infrastruktur, som skolor och sjukhus”, skriver FN-barnfonden.

About Sten

Check Also

Erdogan ”räknar ner” till angrepp i Syrien

SyrienTT-AFP-Reuters Syriska styrkor måste dra sig tillbaka bakom turkiska militärposteringar i Idlib – annars kommer …