Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman har genom kungliga sekret möblerat om i landets ledning. Arkivbild.

Saudisk kronprins stärker greppet om makten

SaudiarabienTT-Reuters

Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman har genomfört en ommöblering som anses stärka hans grepp om makten i kungadömet. Samtidigt meddelas att en rad prinsar och flera ministrar gripits för korruption.

Kronprinsen har avsatt en av landets mest prominenta kungligheter, prins Miteb bin Abdullah, från posten som minister och chef för Nationalgardet. Prins Miteb var tidigare en av dem som räknades bland de möjliga tronarvingarna, innan Mohammed bin Salmans väg till makten inleddes för ett par år sedan.

Prins Miteb ärvde kontrollen över Nationalgardet, en elitstyrka som ansvarar för inrikes säkerhet, från sin far Abdullah som ledde den i fem decennier innan ha utsågs till kung 2005. Abdullah efterträddes 2015 av nuvarande kung Salman, som i juni i år upphöjde sin son Mohammed bin Salman till kronprins.

Den 32-årige kronprinsen anses redan i praktiken ha tagit över styret. Han rapporteras även ha ersatt ekonomi- och planminister Abdel Fakieh med hans viceminister.

På lördagen rapporterade samtidigt det saudiägda mediebolaget al-Arabiyya att fyra sittande ministrar, elva prinsar och flera tiotal tidigare ministrar har gripits i Saudiarabien. Det ska ha skett på order av en nybildad antikorruptionskommitté, som tillsattes några timmar tidigare av kronprins Mohammed genom ett kungligt dekret.

About Sten

Check Also

Homosexualitet nära avkriminalisering i Gabon

GabonTT-AFP En avkriminalisering av ”homosexuella handlingar” tycks närma sig i Gabon. Nationalförsamlingen i det centralafrikanska …