Home / Ekonomi / Arbete / Över 100 000 i protest mot Macron
Polisen satte in vattenkanoner mot demonstranter vid en tidigare protest i Paris. Bilden är från 22 mars.

Över 100 000 i protest mot Macron

EkonomiTT-AFP

Medan Frankrikes president Emmanuel Macron rest till Berlin för ett möte med förbundskansler Angela Merkel har mängder av fransmän gett sig ut i protest mot hans reformplaner.

Nära 120 000 personer över hela landet har anslutit sig till demonstrationerna, enligt myndigheterna.

I Paris har demonstranter marscherat från Montparnasse till Place d’Italie. Polisen uppskattar antalet deltagare till 11 500 medan organisatörerna säger att 50 000 personer deltagit i protesterna huvudstaden.

Protesterna uppges överlag ha gått lugnt till, medan mindre grupper maskerade demonstranter krossade rutor på affärer i Paris.

Det är det vänstersinnade fackförbundet CGT som har kallat till stora demonstrationer för att uttrycka sitt missnöje med föreslagna förändringar och nedskärningar i den offentliga sektorn. I fokus står planerna på förändringar i det statliga järnvägsbolaget SNCF, däribland åtstramningar i förmånerna för dess personal.

Även studenter har anslutit sig till protesterna. En undersökning bland 16 000 studenter på universitetet i Strasbourg, som har blockerats till följd av strejken, visar dock att fler än sju av tio vill att undervisningen ska återupptas.

Flera undersökningar tyder på att befolkningen i stort är positiva till Macrons planer.

About Sten

Check Also

Mordförsök utreds efter storbråk

BrottTT Minst tre personer har skadats i samband med ett bråk i Upplands Väsby, norr …