USA:s försvarsminister Jim Mattis avgår den sista februari. Arkivbild.

Mattis avgång beskrivs som sorglig och otäck

USATT

Både republikaner och demokrater uttrycker oro över att USA:s försvarsminister Jim Mattis avgår.

”Det här är otäckt”, twittrar senatorn Mark Warren.

Jim Mattis avgår den sista februari nästa år. Beskedet kom via en tweet från Donald Trump där presidenten berömmer och tackar den före detta generalen.

”General Mattis var till stor hjälp för att få allierade och andra länder att betala sin del av de militära skyldigheterna”, skriver Trump.

Nyheten kommer bara en dag efter att presidenten meddelat att USA:s soldater dras tillbaka från Syrien, ett beslut som saknar stöd hos flera högt uppsatta amerikanska politiker och militärer samt hos USA:s allierade. 68-årige Mattis skriver själv i ett avskedsbrev att han kliver åt sidan för att Trump ska få en försvarsminister med åsikter som är mer i linje med hans egna.

Bekymrade politiker

”Mina åsikter om att behandla allierade med respekt och samtidigt vara klarsynt vad gäller såväl illvilliga aktörer som strategiska motståndare är starka och underbyggda av att ha fördjupat mig i frågorna under fyra årtionden”, skriver Mattis i brevet, som publicerats av CNBC.

Både republikaner och demokrater beklagar Mattis avgång.

”Jag är särskilt bekymrad över att han avgår på grund av stor oenighet med presidenten i de här och andra nyckelfrågor om USA:s globala ledarskap”, säger senatens majoritetsledare, republikanen Mitch McConnell, i ett uttalande, rapporterar CNN.

Den republikanske senatorn och Trumpanhängaren Lindsey Graham twittrar att han känner stark sorg över att Mattis avgår.

Övergivna kärnvärden

Flera toppdemokrater formulerar sig av naturliga skäl mer kritiskt.

”Det här är otäckt. Försvarsminister Mattis har varit en ö av stabilitet i Trumpadministrationens kaos”, twittrar den demokratiske senatorn Mark Warren.

Den före detta vicepresidenten Joe Biden skriver på Twitter att han inte alltid hållit med Mattis, men att de var överens om att respekten för USA:s allierade gjort USA mer säkert.

”Det är tydligt att den här administrationen har övergivit dessa amerikanska kärnvärden. Försvarsminister Mattis närvaro och förnuftiga röst och erfarenhet kommer att saknas”, twittrar Biden.

About Sten

Check Also

Högerextrema AFD sparkar efter gaskommentar

TysklandTT-Reuters Det tyska högerextrema partiet Alternativ för Tyskland (AFD) sparkar en högt uppsatt partifunktionär och …