Home / Utrikes / Europa / May: Ingen press från Trump
Storbritanniens premiärminister Theresa May vid en presskonferens efter robotattacken mot Syrien. Arkivbild.

May: Ingen press från Trump

StorbritannienTT-Reuters

Storbritanniens premiärminister Theresa May försvarar helgens robotattack mot Syrien. Hon betonar att påtryckningar från USA:s president Donald Trump inte låg bakom det brittiska beslutet att delta i attacken.

Vi har inte gjort det här för att president Trump bad oss, vi gjorde det eftersom vi ansåg att det var det rätta att göra och det är vi inte ensamma om. Det finns ett brett internationellt stöd för insatsen som vi genomfört, sade Theresa May när hon talade inför det brittiska parlamentet.

Lördagens robotattack mot Syrien genomfördes av USA, Storbritannien och Frankrike. Att den brittiska regeringen beslutade att delta i insatsen utan att rådfråga det brittiska parlamentet först har kritiserats från flera håll.

Labourledaren Jeremy Corbyn anser att det borde finnas en lagstiftning som säger att parlamentet måste godkänna militära insatser.

Frankrikes president Emmanuel Macron har försvarat sig mot liknande kritik från både vänster och höger. I en tv-intervju i söndags sade han att ”presidenten ges mandat av folket att agera på egen hand”. Under en presskonferens på måndagen hävdade Macron att Frankrike agerat med internationell legitimitet, trots att attacken inte sanktionerats av FN.

About Sten

Check Also

Man begärs häktad efter terrortillslagen

BrottTT I eftermiddag hålls häktningsförhandlingar mot mannen som greps och anhölls i samband Säpos tillslag …