Rosa Parks tvingas lämna fingeravtryck efter att ha gripits för att ha deltagit i kollektivtrafiksbojkotten i Montgomery. Arkivbild.

Medborgarrättskämpe blir Barbiedocka

USATT

Leksaksjätten Mattel lanserar en Barbiedocka föreställande medborgarrättskämpen Rosa Parks, rapporterar BBC. Beskedet gav företaget i samband med att kvinnors rösträtt i USA uppmärksammades tidigare i veckan.

Rosa Parks blev en symbol för afroamerikaners strid mot raslagar efter att hon 1955 vägrat lämna sin plats till en vit man på bussen i Montgomery, Alabama.

Segregation mellan svarta och vita gällde vid den här tiden även i kollektivtrafiken där vissa platser enligt lag var reserverade för vita amerikaner. Parks manifestation ledde till en årslång bojkott av kollektivtrafiken från den svarta delen av befolkningen, innan segregationen på allmänna transportmedel till slut förbjöds 1956.

De senaste åren har Mattel tillverkat flera dockor som inte är smala och blonda, attribut som varumärket Barbie blivit känt för. Men trots mångfaldsambitionen har företaget fortsatt fått kritik för att sprida skeva skönhetsideal.

About Sten

Check Also

Bankchef ser lägre kreditförluster än befarat

EkonomiTT Bankerna kommer sannolikt förlora mindre pengar på företagsutlåningen än befarat. Bolagen har betydligt bättre …