Home / Utrikes / Asien / Robot från Jemen sköts ner över Riyad
Saudiskt artilleri skjuter över gränsen mot Jemen, i konflikten där en saudiskledd koalition bekämpar Huthirebellerna i grannlandet. Arkivbild.

Robot från Jemen sköts ner över Riyad

SaudiarabienTT-AFP

Saudiarabiens luftförsvar har oskadliggjort en ballistisk robot avfyrad från rebellerna i grannlandet Jemen. Spillror från roboten föll över flygplatsen i Riyad, men ingen har skadats, enligt myndigheterna.

En tv-kanal med koppling till Huhtirebellerna i Jemen uppger att målet för roboten var flygplatsen. Saudiska styrkor har flera gånger tidigare i år skjutit ner robotar som avfyrats från Jemen, men oftast har det rört sig om robotar med kortare räckvidd som avfyrats över landets södra gräns.

I juli sköts en ballistisk robot ner av Saudiarabien nära den heliga staden Mecka. Att Huthirebellerna den här gången nått ända till hjärtat av den saudiska huvudstaden understryker det växande hotet som konflikten i Jemen utgör.

I gränsprovinserna Jizan och Najran har tusentals artillerigranater och raketer träffat skolor, moskéer och bostäder. Tusentals invånare har evakuerats från gränsstäder längs Saudiarbiens sydvästra kust för att skapa en buffertzon mot Jemen.

Jemen har härjats av inbördeskrig sedan hösten 2014 då Huthirebellerna intog huvudstaden Sanaa och störtade president Abd Rabbu Mansur Hadi. Konflikten har utvecklats till en kraftmätning mellan Iran, som stöttar Huthirebellerna, och den saudiskledda koalition som stöder Hadi.

Över 8 000 personer har dödats och 44 500 skadats sedan den saudiskledda koalitionen gjorde sitt intåg.

About Sten

Check Also

Vaccintest i gång i Storbritannien

StorbritannienTT Frivilliga har börjat vaccineras i ett test med ett nytt vaccin mot coronaviruset i …