Home / Kultur / Konst kultur och nöje / Mendez tillbaka efter sin borgmästarsatsning
Artisten Mendez ska delta i Melodifestivalens deltävling i Malmö på lördag. "Jag är fortfarande samma Mendez, som representerar energi, dans, glädje och sol", säger han.

Mendez tillbaka efter sin borgmästarsatsning

MelodifestivalenTT

Vad hände med Mendez efter succén i Melodifestivalen 2002?

Många chilenare kan enkelt svara – artisten har i flera år synts i en populär realityserie om sin familj och siktat på borgmästarposten i Valparaíso.

Nu gör han comeback i Melodifestivalen.

Svensk vinter tog knäcken på Leo Mendez, som gjort sig känd med låtar som ”Razor tongue” och ”Adrenaline”, och för många år sedan bestämde han sig för att flytta tillbaka till Chile. Mörkret var en av anledningarna.

Jag fick för mycket depressioner under vintrarna, det var jobbigt för min hälsa. Jag är inte gjord för att vara i mörker, säger Leo Mendez till TT.

Men det fanns fler orsaker att lämna Sverige.

Jag fick också en chans att göra familjens tv-program ”Los Mendez”. Det blev megastora tittarsiffror och fortsatte i flera år. Vi blev en stor familj som visade sitt verkliga jag, vi öppnade våra dörrar, säger sexbarnspappan Mendez, som lockade över sitt ex – som numera är hans fru – tillsammans med ett av barnen när han hade återvänt till Chile.

”Los Mendez” visades under flera år, men till slut sattes succén på paus. Och det var då borgmästarsatsningen i Valparaíso startade.

Så det har blivit allt möjligt de senaste 15 åren i mitt liv.

”Gick in hårt”

Han tog sig vidare i primärvalet i den chilenska staden, men nådde inte ända fram.

Jag gick in hårt och visste vad jag gav mig in på tills jag fick känna att jag verkligen inte visste det. Det var korrumperat och en farlig zon. Det var hot, mutor och folk som försökte få mig att släppa det hela, säger Mendez och förklarar att ett mål var att få bort den borgmästare som då suttit i åtta år.

Jag ville förändra spelet på en större nivå, men det gick inte hela vägen. Däremot fick jag ju en massa röster, så jag funderar på om jag ska ställa upp igen nästa gång.

Satsningen mot borgmästarposten kostade både tid och pengar, förklarar han. Men samtidigt tycker han att det var värt det.

Nu är det vanligt folk, inte bara de politiker som alltid ställer upp, som vågar stå fram och säga att man vill förändra saker och ting. Folk uppmuntrar varandra liksom, säger Leo Mendez.

Favorit i Malmö

Nyligen landade han i Sverige inför återtåget till Melodifestivalen, och redan innan låten presenterats utmålas han av spelbolagen som en av favoriterna i startfältet.

Jag bor kvar i Chile, men det har dykt upp en massa spelningar redan innan jag ens gått upp på scenen i Melodifestivalen. Det känns bra och familjen är här, så jag kanske stannar kvar en stund till, säger Leo Mendez.

Han har längtat efter en comeback i Melodifestivalen ”hur länge som helst”. Och nu har det blivit verklighet.

För ungefär 4-5 år sedan började jag skicka in bidrag tillsammans med andra producenter, sedan jag ställde upp 2002 har jag älskat Melodifestivalen. Med all ödmjukhet tror jag att jag var med och förändrade tävlingen. Förr var det mest schlager, men efter ”Adrenaline” var den en massa popartister och andra som kom och gjorde sitt.

Tävlingsbidraget i Malmö heter ”Everyday” och latinoinfluenserna finns kvar, det blir mindre rap än tidigare och mycket ljuseffekter på scenen.

Jag har vuxit upp, det har ju gått några år, jag dansar på ett mer säkert sätt. Jag är fortfarande samma Mendez, som representerar energi, dans, glädje och sol. Och även om jag inte är den största romantikern så är det mycket romantik i låten, säger han.

Melodifestivalens tredje deltävling sänds i SVT1 på lördag.

About Sten

Check Also

Stort varsel drabbar statliga museer

KulturTT Regeringens krisstöd räckte inte – nu varslar Statens maritima och transporthistoriska museer, där det …