Home / Nyheter / Sport / Mer pengar till bredden i nytt SHL-avtal
Svenska ishockeyförbundets ordförande Anders Larsson. Arkivbild.

Mer pengar till bredden i nytt SHL-avtal

IshockeyTT

Svenska ishockeyförbundet och SHL har kommit överens om att förlänga sitt avtal till 2025.

Avtalet innebär bland annat att utbildningsersättningen nästan fördubblas och att nya regionala satsningar ska genomföras.

Det är en triumf för svensk ishockey, säger förbundets ordförande Anders Larsson till TT.

Tillsammans med serieutredningen, där förslaget är garanterad upp- och nedflyttning mellan SHL, hockeyallsvenskan och hockeyettan, hoppas parterna att de senaste årens uppmärksammade bråk inom svensk ishockey ska upphöra. SHL och förbundet har de senaste gångerna skrivit tvåårsavtal, nu gäller det i sex år.

Det här avtalet säkerställer landslagsverksamheten, utveckling av högsta ligan med en ny seriemodell där upp- och nedflyttning gör att allsvenskan kan utvecklas ytterligare. Och med de här satsningarna ned till bredden och distrikten så är det en helhetslösning som ger stabilitet som jag hoppas och tror kommer att tas emot väl, säger Anders Larsson.

Fördubblad ersättning

I avtalet, som måste godkännas av årsmötet i juni, nästan fördubblas utbildningsersättningen från cirka sex miljoner kronor per år till runt tolv. Varje SHL-klubb bidrar med 650 000 kronor (totalt 9,1 miljoner) och resten tas från NHL-avtalet.

Vidare kommer SHL att bidra med hälften av pengarna till en ny regional satsning – kallad sportkontor – som är värd cirka 15 miljoner kronor per år.

SHL har fått hård kritik de senaste åren för att försöka stänga högsta ligan och för att inte dela med sig av sina ökade tv-intäkter där klubbarna får mellan 40-45 miljoner kronor per år. Sedan turbulensen var som störst i höstas, och ledde till att SHL:s vd Jörgen Lindgren fick gå, har tonen från SHL mjuknat.

”Större ansvar”

SHL:s ordförande Anders Källström säger till TT:

SHL tar nu ett större ansvar för att stötta hockeyn runt om i Sverige med den tänkta satsningen på regionala resurser. Nu visar vi tydligt vilket ansvar vi vill ta för att se oss själva som en del av en helhet. Den nya seriemodellen borde till exempel också vara ett sätt att förädla allsvenskan till nästa nivå.

Ligan gjorde tidigare i veckan avsteg från det kritiserade kravet på publikkapacitet i SHL-arenorna och tummen upp i remissvaret för den nya seriemodellen.

Parallellt jobbar förbundet med avtalsförhandlingar med SDHL och hockeyettan. Avtalet med hockeyallsvenskan sträcker sig till 2020.

About Sten

Check Also

Europas enda dugliga is – i Orsa

IsjaktsseglingTT Den milda vintern spökar även i sportvärlden, och när årets VM och EM i …