Home / Utrikes / Europa / Fem länder tar emot migranter från Lampedusa
En man lämnar fartyget Open Arms som i närmare tre veckor vägrats lägga till på Lampedusa.

Fem länder tar emot migranter från Lampedusa

MedelhavetTT-AFP-Reuters

Fem EU-länder kommer att ta emot de migranter som efter närmare tre veckor till havs tilläts gå i land på den italienska ön Lampedusa, uppger en talesperson för EU-kommissionen.

Spanien, Frankrike, Tyskland, Luxemburg och Portugal kommer att skicka personal för att registrera och intervjua personerna, göra nödvändiga kontroller och arrangera transporter. Hur lång tid det kommer att ta är oklart.

Kommissionen gör sitt yttersta för att stötta och hjälpa för att processen ska gå så snabbt som möjligt, säger talespersonen Tove Ernst.

De över 80 migranterna ombord det spanska räddningsfartyget Open Arms gick tidigt på onsdagen i land på den italienska ön Lampedusa.

Fartyget, som tillhör en spansk organisation med samma namn, har drivit omkring på behörigt avstånd från ön i snart tre veckor, sedan Italiens inrikesminister Matteo Salvini förbjudit det att anlöpa italiensk hamn. Flera personer har dock de senaste veckorna förts i land för att de varit minderåriga eller sjuka.

Besättningen har på Twitter beskrivit hur situationen för migranterna ombord blivit allt värre. Salvini hävdade på tisdagen att organisationen överdriver förhållandena på fartyget och att bara två av de åtta migranter som förts i land för akut läkarvård var sjuka.

På tisdagsmorgonen uppgavs flera ha hoppat överbord i ett desperat försök att ta sig i land. Efter det att italiensk myndighetspersonal varit ombord på räddningsfartyget beordrades det att lägga till i hamnen på Lampedusa och släppa av samtliga migranter, ”givet den svåra situationen ombord”.

Vid midnatt började de första gå i land.

Det spanska fartyget kommer att beslagtas. Matteo Salvini utreds av italienska åklagare för sin hantering av fallet.

About Sten

Check Also

Fyra gripna för blåljussabotage

BrottTT Fyra personer greps i Malmö vid 01-tiden, misstänkta för försök till sabotage mot blåljusverksamhet. …