Home / Ekonomi / Arbetsmarknad / Löfven markerar i Bryssel
Statsminister Stefan Löfven (S) deltar i ännu ett EU-toppmöte. Arkivbild.

Löfven markerar i Bryssel

EUBryssel, TT

Hård strid och mycket känslor väntar när EU-ländernas ledare ska prata flykt och migration på kvällens EU-toppmöte i Bryssel.

Statsminister Stefan Löfven lovar markera mot rådsordförande Donald Tusk.

I centrum för dagens toppmötande står den diskussion som ledarna ska ha om läget för flykting- och migrationspolitiken. Tanken är inte att enas om några beslut, utan att dra upp linjerna för att kunna enas under första halvåret 2018. Och det kan bli svårt nog.

En rejäl konflikt har brutit ut sedan EU:s permanente rådsordförande Donald Tusk varslat om att han är beredd att slopa idén om tvingande flyktingkvoter inom EU om länderna inte lyckas komma överens under våren. I stället kan han tänka sig att lägga fram ett eget förslag.

Flera länder, däribland Sverige, ser det som att Tusk väljer sida och ställer sig bakom de länder som vägrar att acceptera bindande kvoter i asylmottagningen.

”Bryt dödläget”

Helt fel, tycker Löfven.

Jag kommer att markera att det där var fel. Det var fel av honom att ge uttryck för det, för han ger inte uttryck för vad majoriteten tycker, säger Löfven på väg in till toppmötet i Bryssel.

Vi har ett gemensamt ansvar för flyktingarna, betonar statsministern som vill ha snabba åtgärder och få upp länderna ur skyttegravarna.

Vi måste bryta dödläget som vi nu har. Vi kan inte diskutera ett halvår till. Nu måste arbetet påbörjas rejält och konkret efter årsskiftet, säger Löfven i Bryssel.

Även Tysklands förbundskansler Angela Merkel tänker protestera mot Tusk.

Vi behöver solidariska lösningar inom EU, för enligt min mening kan vi inte ha en selektiv solidaritet mellan medlemsländerna, säger Merkel, som också konstaterar att det nuvarande Dublin-systemet ”överhuvudtaget inte fungerar”.

Öst stödjer Tusk

De nej-sägande länderna står dock på sig, och vädrar morgonluft.

Vi är absolut emot tanken på kvoter för vi anser att kvoter inte fungerar. Det är ineffektiva och jag kommer i kväll att stödja Donald Tusks idéer, för beslutet om kvoter har verkligen splittrat EU, säger Slovakiens premiärminister Robert Fico.

Polske kollegan Mateusz Morawiecki talar för sin del om ”en vändpunkt inom EU vad gäller förståelsen av flyktingpolitiken”.

Jag är väldigt glad över att vår hållning allt mer accepteras här i Bryssel, säger Morawiecki på väg in till mötet, enligt Reuters.

Pengar från öst

Ungerns premiärminister Viktor Orban berättar samtidigt att Visegrad-länderna – Ungern, Polen, Tjeckien och Slovakien – har enats om att bidra med motsvarande runt 350 miljoner kronor för att hjälpa flyktingar och migranter utanför unionen.

Vi Visegrad-länder är redo att bidra med avsevärda summor pengar för att försvara EU:s yttre gränser och bidra till de insatser som EU dragit igång i Libyen. Den här delen av EU:s migrationspolitik har tills vidare fungerat och gett de resultat som vi förväntat oss, säger Orban.

”Öst mot väst”

Donald Tusk har själv konstaterar att frågan har blivit känslig.

Det här toppmötet är en tydlig illustration av det faktum att bara när vi håller ihop kan vi framgångsrikt handskas med de svåraste sakerna, säger han.

När det kommer till migration handlar det om öst mot väst. Den här splittringen ackompanjeras av känslor som gör det svårt att hitta ens ett gemensamt språk eller rationella argument i debatten. Därför måste vi arbeta på vår enighet, ännu mer intensivt och ännu mer effektivt, säger Tusk inför toppmötet, utan att svara på några frågor.

Euro och brexit

Dagens möte fortsätter sedan i morgon – även om det då egentligen är två helt nya separata möten som äger rum.

Först håller euroländerna ett toppmöte dit alla länder som är med i EU:s stabilitets- och tillväxtpakt också bjudits in – samt även Tjeckien och Kroatien. I praktiken har det inneburit att alla länder utom det snart EU-lämnande Storbritannien kommer att vara med för att diskutera hur det ekonomiska samarbetet ska fungera framöver och planerna på att exempelvis införa en gemensam ”eurofinansminister”.

Därefter möts exakt samma länder igen – fast nu i egenskap av de 27 som blir kvar i EU efter det brittiska utträdet. På programmet då står att formellt ge klartecken för att inleda nästa fas i brexitförhandlingarna, om övergångsregler och framtida handelsrelation.

Ingen väntas ha några invändningar.

Jag är beredd att ge grönt ljus för att gå vidare till nästa fas i förhandlingarna, konstaterade statsministern i EU-nämnden i går.

About Sten

Check Also

Så ersätts Johnson i regeringen

StorbritannienTT Att Boris Johnson intensivvårdas för covid-19 är omtumlande för det brittiska folket, som nyligen …