Home / Utrikes / Europa / Militärt på schemat igen i serbiska skolor
Serbien återinför militärt på skolschemat. Här står president Aleksandar Vucic framför ett ryskt Mig-plan som landet köpte förra året. Arkivbild från augusti 2018.

Militärt på schemat igen i serbiska skolor

SerbienTT-Reuters

Serbien har återinfört särskilda försvars- och militärlektioner i landets gymnasieskolor.

Regeringen, som har ökat anslagen till den serbiska militären, meddelar att de första klasserna har hållits i försvarsdepartementets regi vid en skola i huvudstaden Belgrad.

”Vi tar itu med frågor om Serbiens försvars- och säkerhetssystem, om armén, om hur man blir en officer, om kemiskt, biologiskt, radiologiskt och kärnvapenförsvar”, säger överste Dragan Stojcic om utbildningen enligt ett skriftligt uttalande.

I det kommunistiska tidigare Jugoslavien var lektioner som dessa obligatoriska på skolor och universitet. Efter dess kollaps stoppade Serbien detta.

2011 lade man också ned värnplikten, men president Aleksandar Vucic antydde i augusti förra året att den kan återinföras för att förstärka Serbiens beredskap.

About Sten

Check Also

Homosexualitet nära avkriminalisering i Gabon

GabonTT-AFP En avkriminalisering av ”homosexuella handlingar” tycks närma sig i Gabon. Nationalförsamlingen i det centralafrikanska …