Home / Kultur / De fyra bästa Phillip Seymor Hoffman filmerna

De fyra bästa Phillip Seymor Hoffman filmerna

När man talar om Phillip Seymor Hoffmans och hans bidrag till film kan han, ska han, räknas med bland de stora, så som Robert De Niro, Meryl Streep och Daniel Day Lewis. Alla karaktärsskådespelare av högsta rang. Vad han gjorde i film går knappt att undervärdera, han var helt enkelt ett geni på den vita duken.

Hans död kom som ett dråpslag bland oss filmälskare. Hur han dog ska jag inte gå in på här, det var personligt och ytterst tragiskt, men istället ska jag tala om det han gjorde i livet, i filmer, i den konsten han bevisligen älskade. Jag har fått i uppdrag att berätta om mina fyra favoritfilmer som Hoffman är med i. Det gör jag med största glädje. Även om fyra är på tok för lite, så är det ändå givande att placera mina fyra favo-Hoffman skepnader, på filmens Storgata.

1.         En kvinnas doft

Vid sidan om den store Al Pacino, är det Hoffman jag minns mest från den filmen. Hans sätt att sucka, hans pösiga, dryga attityd, utgjorde den perfekta kontrasten till filmens hjälte, Pacino. Utan Hoffmans vidrigt ärliga rikemanssätt, hade filmen inte kunnat visa Pacinos storhet. Hoffmans roll i den filmen är en roll man älskar att hata.

2.         The Big Lebowski

Brandt, den inställsamme kiss-ass som Phillip ger så mycket liv åt, är återigen, en av filmens bästa karaktärer, han jobbar för en rik snubbe som inte har någon koll, och Hoffman är åter fenomenal, som underhuggare åt en idiot. Guld.

3.         Almost Famous

Där spelar Hoffman den legendariske rockjournalisten Lester Bangs, med vigör, med iver, och fastän jag aldrig sett Lester Bangs på film eller video, så vill jag inte att han ska vara någon annan än den som speglades i filmen av Phillip Seymor Hoffman.

4.       The Master

Där spelar Phillip Seymor Hoffman en sektledare, som ofta förknippas med Scientologins anfader L. Ron Hubbard. I den här filmen tycker jag att Hoffman lyser som starkast. Han spelar rollen lågmält, men skiner ändå så otroligt starkt att även jag som ser filmen skulle vilja följa honom i vad han än befallde. Han sista ord i filmen säger han till den också förträfflige Joaquin Phoenix:

” If we meet again, in the next life, you will be my sworn enemy and I will show you no mercy. “

Phillip Seymor Hoffman var, är, och kommer alltid att vara, en Majestät.

 

Philip Seymor Hoffman

Född – 1967 . Död – 2014

Amerikansk filmskådespelare

 

Ivan Rojas

Foto: © 2012 – The Weinstein Company

About Sten

Check Also

Pekka Heino lämnar SVT

TvTT Programledaren Pekka Heino lämnar SVT efter 32 år, skriver Aftonbladet. I en intervju med …