Home / Nyheter / Brott, lag och rätt / Mindre fusk med utlandsstudiemedel
CSN har stramat upp regelverket och därmed lyckats stävja fusket med utlandsstudiemedel.

Mindre fusk med utlandsstudiemedel

BrottTT

Det fuskas allt mindre med studiemedel för utlandsstudier. 2017 stod bidragsbrott kopplat till utlandsstudier för 70 procent av alla CSN:s polisanmälningar. 2019 var motsvarande siffra 15 procent. En av förklaringarna till den drastiska minskningen är ett uppstramat regelverk.

Tidigare kunde man få ut väldigt mycket pengar på ett bräde, men från den 1 juli 2018 är de reglerna ändrade, säger Charlotta Hansén, controller på Centrala studiestödsnämnden (CSN), till TT.

De vanligaste bidragsbrotten består i att personer förfalskar ett antagningsbevis från en skola eller att man faktiskt kommer in på en skola men aldrig påbörjar utbildningen. Alternativt att man hoppar av utbildningen utan att meddela CSN.

I Västernorrland står en kvinna och hennes före detta man åtalade för grovt bidragsbrott. De misstänks att med falska dokument ha lurat CSN att de studerat vid ett universitet i Skottland. Under flera år fick de studiemedel utbetalda trots att ingen av dem läste vid universitetet och när bluffen uppmärksammades hade paret fått över 500 000 kronor vardera utbetalt, rapporterar SVT Västernorrland.

CSN har de senaste åren utökat samarbetet med utländska skolor för att kontrollera att den bidragstagande verkligen är närvarande i undervisningen, säger Charlotta Hansén.

About Sten

Check Also

Två till sjukhus efter villabrand

BrandTT Två personer har förts till sjukhus med oklara skador sedan en villa övertänts i …