Home / Ekonomi / Arbete / Minskad ungdomsarbetslöshet klår EU-snittet
Ungdomsarbetslösheten minskar snabbare i Sverige än i EU totalt. Arkivbild.

Minskad ungdomsarbetslöshet klår EU-snittet

EkonomiTT

Arbetslösheten bland unga minskar snabbare i Sverige än i EU totalt. Efter att ha legat över medel lade Sverige in en högre växel och landade under maj klart under EU-snittet.

Enligt en ny rapport från ekonomiska samarbetsorganisationen OECD låg arbetslösheten bland unga (under 24 år) i EU på 15,1 procent i maj. Det är en klar förbättring jämfört med totalsiffran för 2017 som låg på 16,9 procent och en minskning med 0,1 procentenhet sedan april.

I Sverige låg ungdomsarbetslösheten på 14,9 procent i maj, jämfört med 17,7 procent för hela 2017. Under årets första månader har ungdomsarbetslösheten i Sverige fortsatt att sjunka men låg i april fortfarande över EU-snittet. Sedan april har andelen arbetslösa unga i Sverige dock sjunkit 0,7 procentenheter, vilket är klart snabbare än totalsiffran för EU.

Högst ungdomsarbetslöshet inom EU har Grekland, Italien och Spanien med siffror mellan 30 och 40 procent medan Tyskland har den lägsta ungdomsarbetslösheten på strax över sex procent. Även om det sker från höga nivåer har ungdomsarbetslösheten i Spanien och Italien sjunkit kraftigt sedan 2017.

About Sten

Check Also

Två till sjukhus efter villabrand

BrandTT Två personer har förts till sjukhus med oklara skador sedan en villa övertänts i …