Home / Nyheter / Brott, lag och rätt / Misstänkt terrorbrott på skånsk skola
Polis på plats efter en explosion på en skola i Hässleholm. En man i 20-årsåldern har gripits misstänkt för terrorbrott.

Misstänkt terrorbrott på skånsk skola

OlyckaTT

En person har gripits för misstänkt terrorbrott efter en avsiktligt orsakad explosion på en skola i Hässleholm.

Skolan är utrymd och ingen ska ha blivit skadad.

Den gripne är i 20-årsåldern. Han hittades av polispatruller som kommit till skolan, berättar Pär Cederholm, lokalpolisområdeschef i Hässleholm,

Han frihetsberövas på ett ganska odramatiskt sätt i anslutning till skolan, säger han till TT.

Att mannen är misstänkt för terrorbrott beror på att han avsiktligt tycks ha orsakat explosionen i en miljö där många människor skulle ha kunnat komma till skada.

Smällen på Hässleholms tekniska skola, som är stadens största gymnasieskola, beskrivs som kraftig och rökutveckling uppstod.

Bombgrupp på plats

Polisen undersöker skollokalerna och polisens bombgrupp är på plats, liksom tekniker. Samtidigt har den bostad där den misstänkte mannen är skriven spärrats av och ska undersökas. Fler platser undersöks av poliser, uppger Kim Hild, presstalesperson vid polisen.

Vi kommer inte att gå ut med vilka platser det gäller, av naturliga skäl, med tanke på att det pågår en utredning. Det är en omfattande utredning som inletts och det kommer att innebära utredningsåtgärder på andra platser, säger hon till TT.

Pär Cederholm understryker att polisen ser ”oerhört allvarligt” på händelsen.

Eleverna som evakuerats har förts till en annan lokal i Hässleholm och tas omhand av skolpersonal och personal från kommunen.

Inte förhörd

Polisen kan i nuläget inte uttala sig om det finns fler misstänkta gärningsmän. Den gripne är inte förhörd ännu.

I nuläget kan polisen inte berätta mer om den misstänkte mannen.

TT: Vad får er att rubricera ärendet som misstänkt terrorbrott?

Jag vill inte gå in på detaljer, men dels beror det på att vi är relativt säkra att den här explosionen är medveten. Dels är det information som kommit till oss, som vi inte kan gå in i detaljer om, med information som gör att vi inte kan utesluta terrorbrott i nuläget, säger Kim Hild till TT.

Det finns inte några uttalade hot mot andra platser.

Men utredningsåtgärderna kan generera avspärrningar, och det ska man vara medveten om, säger hon.

Säpo följer

Säkerhetspolisen (Säpo) följer ärendet, men det leds fortsatt av Polismyndigheten.

Vi känner till att det har hänt och har daglig samverkan med Polismyndigheten. Men det är Polismyndighetens ärende, säger Sofia Hellqvist, pressekreterare vid Säkerhetspolisen, till TT.

Hon betonar att utredningen är i sitt inledningsskede och att det är åklagaren som till sist beslutar om brottsrubricering.

Om ett brott faller inom ramen för vårt uppdrag kan det bli så att det flyttas över till oss, säger Sofia Hellqvist.

Det är fortfarande i ett inledningsskede så vi får se vad som händer framöver. Men det är som sagt åklagaren som till sist bestämmer vilken brottsrubricering det ska bli.

Läraren Louise Almhed berättar för Kristianstadsbladet att hon höll i ett naturkunskapsprov när hon hörde smällen. På skolan har man tidigare övat mycket på utrymningar.

Vi lade ner proven och gick ut direkt. Eleverna fick varken med sig ytterkläder eller mobiler, säger hon till tidningen.

About Sten

Check Also

Viruseffekt letar sig in till bilhandlarna

(Ekonomi)TT Fordonssektorn har drabbats hårt av coronapandemin. Nu har effekterna letat sig in i bilhallarna …