Moderatpolitiker byter namn på ”negerboll” efter kritik

En moderatpolitiker från Älvkarleby kommun har nu meddelat att hon kommer att byta namn på sina chokladbollar som hon valde att kalla ”gammaldags fördomsfri negerboll”, skriver Arbetarbladet.

Moderaten driver företaget Saema Delikatesser som valde att marknadsföra bakverk som ”gammaldags fördomsfri negerboll” något som genererat en polisanmälan och kritik från personer som menar att handlingen är rasistisk.

– Vi har haft ett möte i partiet i länet och jag har samtalat med Eva. Hon har bett offentligt om ursäkt om det skulle vara så att någon tagit illa vid sig. Sedan har hon även sagt att hon ska byta namn på bakelsen. Nu är saken utagerad, Eva har inte velat skada eller kränka någon, säger essika Villhelmsson, ordförande för Moderaterna i Uppsala län till Arbetarbladet.

Eva Sidekrans blev polisanmäld för hets mot folkgrupp av Zakaria Zouhir, ordförande för Afrosvenskarna i Stockholm. Han anser att handlingen är djupt kränkande speciellt med tanke på den rasism och våld som afrosvenskar blir utsatta för i Sverige.

– Vi upplever det som att moderaterna har haft väldigt mycket kring den här typen av rasistiska tillmälen, säger Zakaria Zouhir, ordförande för Afrosvenskarna i Stockholm till Arbetarbladet.

Redaktionen
Externa länkar:
Moderat backar – byter namn på ”negerboll”

Därför ska du inte säga ”negerboll”

About Sten

Check Also

Nobelpris för upptäckt av hepatitvirus

NobelprisetTT Årets Nobelpris i fysiologi eller medicin uppmärksammar banbrytande forskning som gjort det möjligt att …