Home / Utrikes / Nordamerika / Montén friad – fanns ingen regel: ”Skönt”
Tomas Montén, juniorkronornas förbundskapten, är friad. Arkivbild.

Montén friad – fanns ingen regel: ”Skönt”

IshockeyTT

Juniorkronornas förbundskapten Tomas Montén och hans assisterande frias av Idrottens skiljedomstol för att ha tagit av sig silvermedaljerna vid prisceremonin efter JVM-finalförlusten i vintras.

Det fanns nämligen ingen regel som sade att ledare inte fick göra så.

Väldigt skönt, säger Montén till TT.

I maj straffade Internationella ishockeyförbundet (IIHF) Tomas Montén, hans assisterande Nizze Landén och Henrik Stridh samt fem spelare hårt för att de tagit av sig silvermedaljerna vid prisutdelningen efter JVM-finalförlusten mot Kanada i Buffalo i början av januari.

Montén stängdes av i tre matcher, Stridh och Landén i två. Trion skulle alltså ha varit avstängd i inledningen av kommande JVM i Kanada.

”Sportsligt inte okej”

Men efter att ha överklagat domen frias de nu av Idrottens skiljedomstol Cas eftersom IIHF:s regel i turneringen om att respektfullt bära sina silvermedaljer efter finalförlusten uttryckligen bara gällde spelare.

Sportsligt var det ingen okej grej, vi har aldrig försökt ducka från vad vi gjorde. Men vi visste inte att det fanns en regel som kunde straffa oss disciplinärt och det kan man förstå eftersom den inte fanns, säger Montén till TT.

IIHF skriver att man är besviken över beslutet då ledare bör föregå med gott exempel, vilket Montén förstår.

Absolut, det håller jag med om. Vi har bett om ursäkt och inte försökt gömma oss på något sätt. Men när domen kom kände vi att det var ett väldigt hårt straff utifrån förseelsen.

”Väldigt skönt”

TT: Hur skönt är det att få inleda årets JVM i båset?

Väldigt skönt. Man vill vara med och jobba, och jobbet går ut på att leda i VM. Det här underlättar för oss ekonomiskt och när det gäller planering, för vi hade ju fått lösa det på något sätt annars.

Internationella ishockeyförbundet meddelar att de tittat över regeln och nu inkluderat tränare och ledare, vilket alltid varit deras intention.

Jag har inte sett reglerna för nästa år, men jag ska aldrig hamna i samma situation. . ., säger Montén.

About Sten

Check Also

Seniorens sparplan: Bo på hotell

USATT-AFP Blivande pensionärer i USA har fått ny inspiration för hur man kan leva billigt …