Home / zed / Krig, konflikter och oroligheter / Möte om Venezuela inlett i Colombia
Venezuelas oppositionsledare Juan Guaidó vid en välkomstceremoni på flygplatsen i Bogotá. Arkivbild.

Möte om Venezuela inlett i Colombia

VenezuelaTT-AFP

Mötet om Venezuelas framtid med den så kallade Limagruppen har inletts i Colombia. På plats finns bland andra Venezuelas oppositionsledare Juan Guaidó och USA:s vicepresident Mike Pence.

Samtidigt avråder EU andra länder från att ingripa militärt i Venezuela.

Limagruppen består av Kanada och tretton latinamerikanska länder. USA:s vicepresident Mike Pence deltar också vid mötet, som hålls i Colombia.

Den amerikanske utrikesministern Mike Pompeo sade sig i en intervju med CNN på söndagen vara säker på att ”Maduros dagar är räknade”.

President Donald Trump har tidigare sagt att USA inte utesluter en väpnad intervention.

Mogherini avråder

EU har fördömt president Maduros våldsanvändning. Men man uppmanar också andra länder att avhålla sig från att ingripa militärt mot Venezuela.

Vi måste undvika en militär intervention, säger Maja Kocijancic, talesperson för EU:s utrikeschef Federica Mogherini.

Sammankomsten i Colombia sker efter en politiskt turbulent helg i Venezuela, där två personer dödades och flera hundra skadades när Guaidós anhängare drabbade samman med venezuelansk säkerhetspersonal i ett misslyckat försök att få in lastbilar med humanitär hjälp från Brasilien och Colombia.

President Nicolás Maduro vill inte ta emot extern hjälp som han anser är en täckmantel som syftar till att underlätta en amerikansk invasion.

Vill ha sanktioner

Tyskland vill se sanktioner som riktar sig direkt mot Maduro och hans närmaste krets, säger en talesperson för landets utrikesdepartement på måndagen.

Guaidó, som leder Venezuelas parlament, utropade sig till interimspresident i januari efter att den oppositionsstyrda församlingen ogiltigförklarat omvalet av Maduro till presidentposten. Guaidós mål är att bli av med Maduro, men många bedömare anser att militären, som har en stark position i Venezuela, måste byta sida för att detta ska hända.

Dagens möte, som äger rum i Bogotá, blir första gången som Limagruppen talar med Guaidó.

About Sten

Check Also

Vaccintest i gång i Storbritannien

StorbritannienTT Frivilliga har börjat vaccineras i ett test med ett nytt vaccin mot coronaviruset i …