Home / zed / När kommer ursäkten Jonas?

När kommer ursäkten Jonas?

Den 21:e maj kom Jonas Sjöstedt till Malmö för att delta i ett samtal om oppositionspolitik från vänster. Det skulle handla om Vänsterpartiets strategier och möjligheter som oppositionsparti i dagens Sverige med fokus kring frågor om trygga jobb och schyssta villkor, men även om hur man förflyttar makt från kapital till arbete. Jonas Sjöstedt gick till hårt angrepp mot Socialdemokraterna och Miljöpartiet i Malmö och kritiserade också den rödgröna regeringen.

”De gick bakom ryggen på Vänsterpartiet, pratade ihop sig och ställde ultimatum. Så gör man inte om man vill samarbeta” sa Sjöstedt i samtalet.

Men väldigt snabbt blev Sjöstedt ifrågasatt av en äldre man som började med att berätta hur han gick med i Vänsterpartiet för 40 år sedan. Han fortsatte att prata om internationell solidaritet och det kapitalistiska, imperialistiska USA som varit direkt inblandad i 70 % av alla kriminella interventioner och invasioner i Sydamerika. Framför allt frågade han vad som hänt med Vänsterpartiet under de senaste 40 åren, vad internationell solidaritet innebär för Jonas Sjöstedt och hur man som socialist kan välja en kapitalistisk och imperialistisk stormakt som USA framför Sydamerika vars samhällen har kämpat för socialism i decennier.

Under den äldre mannens utläggning och frågeställningar angående internationell solidaritet och om USA kontra Sydamerika kunde man klart och tydligt se hur besvärad Jonas Sjöstedt var. Det var som om Jonas Sjöstedt är medveten om att hans medvetna val – USA, ledde till att han trampat ordentligt i klaveret. För vad det verkar som, är att Jonas Sjöstedt enkelt och gärna pratar om socialism, men som samtidigt enkelt och medvetet väljer USA framför Sydamerika gång på gång.

När jag själv ställde en fråga och sa att jag ville ha en förklaring och ett ideologiskt svar till hans val. Då svarade Jonas Sjöstedt så här:

”Alltså jag tycker Venezuelas regering har gjort mycket positivt och jag tycker USA ska ge sjutton i Venezuelas egna angelägenheter vilket man gjort hela tiden. Men jag har också en hel del kritik till Venezuelas regering. ”

Min första reaktion på Jonas förklaring på hans val blev: Väljer Jonas Sjöstedt medvetet USA framför Sydamerika för att kunna kritisera de Sydamerikanska regeringarna trots att han är medveten om USA:s upprepade ekonomiska sabotage mot vänsterregeringarna i kontinenten? Jag rekommenderar honom att läsa Eduardo Galaenos bok Latinamerikas öppna ådror.

Det är som om Jonas Sjöstedt fortsätter att inte vilja se allt som Venezuelas regering har gjort.
För det enda Sjöstedt pratar om är leveransproblemen av livsmedel i landet. Varför pratar han inte om den läskunnighet som Venezuelas regering gett befolkningen, folkhälsan och den höjda levnadsstandarden i Venezuela. Eller varför pratar han inte om att de sydamerikanska länderna Chile, Argentina, Mexico, Bolivia, Venezuela, Brasilien och Nicaragua har förändrats till det bättre och att Sydamerika har fått en växande auktoritet gällande sin demokratiska legitimitet och sin ekonomiska styrka på den globala kartan.

Vi vet redan att Carl Bildt och Fredrik Malm väljer USA i rena vinstintressen men det val Jonas Sjöstedt gjorde var ett hån mot alla de latinamerikaner som kom till Sverige på flykt undan de USA sponsrade diktaturerna. Då var Vänsterpartiet för många latinamerikaner som flytt från fascism ett socialistiskt och progressivt alternativ som de kunde identifiera sig med. Det var ett parti som tog avstånd från USA:s upprepade ekonomiska sabotage och angrepp mot Sydamerika.

Så var är den svenska vänstern som gick ut på gator och torg och som fördömde USA-stödda diktaturer och som visade sin solidaritet med latinamerikaner?

Det räcker inte med flummiga förklaringar längre. Jag kräver ett offentligt uttalande av Jonas Sjöstedt där han ber om ursäkt för sitt felaktiga val.

Gabriel Peréz Santiago

About Sten

Check Also

”Framgångar i kampen kan bli kontraproduktiva genom att utesluta människor”

Replik på Najma Ali:s debattinlägg angående Vänsterpartiet och afrofobi. Under den kända gruvstrejken i Malmfälten 1969 …

One comment