Home / Integration / Migration / Kaplan avgår, men regeringens umgänge är inte mycket bättre

Kaplan avgår, men regeringens umgänge är inte mycket bättre

Vad finns kvar av den svenska solidariteten när barn nu dödas av turkisk militär. Barn som Europa och Sverige skickar till ett land kantat av konflikter. Hur länge kan regeringen klappa sig själv på axeln och intala sig att politiken de för är en human sådan? 

När skandalerna avlöst varandra den senaste veckan kring Miljöpartiets Mehmet Kaplan och hur han umgåtts med turkiska högerextremister så tog det inte lång tid innan bostadsministern avgick. Ett viktigt steg, men dock ett litet steg i det långa loppet. För medan jag skriver dessa rader så lever ännu många flyende människor i total ovisshet om sin framtid. Har de turen nog att få stanna? Kommer de tillbringa sin tid i det kaotiska Grekland där rasismen länge haft medvind? Kommer de bli skickade till Turkiet? Landet som gång på gång bryter mot internationell lag och förbereder vad som allt mer liknar ett inbördeskrig mot den kurdiska befolkningen. Det är landet Europa valt att skicka flyende människor såväl som sitt eget samvete till, och det är landet där flyende barn nu skjutits till döds.

Om regeringen gjorde sig av med Kaplan för hans kopplingar till eller umgänge med extremisterna i Grå vargarna eller på grund utav den mediala stormen detta skapade är oklart. Men om vi ska tro på det förstnämnda så klingar den rådande överenskommelsen med Erdogans Turkiet väldigt illa om regeringen vill övertyga oss om att den motarbetar extremism.

Är det inte förenligt med våra demokratiska värderingar att umgås med högerextrema bör det rent logiskt inte heller vara förenligt att ingå migrationspolitiska och ekonomiska avtal med dem.

Frågan blir då oundviklig till Stefan Löfven, när gör du allvar av din politik? När bryter Sverige med Erdogan?

Magnus Krantz

About Sten

Check Also

Migrationsverket öppnar för separata utrymmen för kvinnor på boenden

Efter Tv4:s granskning av hur kvinnor inte får hjälp efter att de utsätts för brott …