Tillförlitligheten i de nationella proven i svenska och svenska som andraspråk i årskurs 9 sviktar, enligt forskare. Arkivbild.

Nationella prov inte tillförlitliga

ForskningTT

De nationella proven i svenska och svenska som andraspråk i årskurs 9 har uppenbara brister. Osäkerheten i proven är så pass stor att elevernas provresultat inte utgör en tillförlitlig grund för betygssättning.

Det konstaterar forskare vid Karlstads universitet som studerat tillförlitligheten i det läsprov som ingår i det nationella provet i svenska och svenska som andraspråk.

I den aktuella studien använde sig forskarna av ett representativt urval om 500 elevlösningar för att med statistiska analyser undersöka provets egenskaper.

”Något förenklat kan man uttrycka det som att provet förmår skilja på dem som har lite bättre läsförmåga, från dem som har lite sämre läsförmåga. Men att provet på ett tillförlitligt sätt skulle kunna användas för att dela in elever i betygsskalans sex olika nivåer saknas det bevis för”, säger en av forskarna, Gustaf B. Skar, i ett pressmeddelande.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.