Home / zed / Debatt: Hur ser ni till människors hälsa och säkerhet genom att kasta ut dem på gatan?

Debatt: Hur ser ni till människors hälsa och säkerhet genom att kasta ut dem på gatan?

Under morgonen meddelade Miljöförvaltningen de boende i lägret på Industrigatan att det är förbjudet att bo på tomten. Senast måndag, det vill säga, om endast fyra dagar ska mer än hundra människor vräkas från platsen.

Som skäl för vräkningen anger kommunen de hemlösas hälsa och hänvisar till miljöbalken.

Att kräva att hemlösa själva ska upprätthålla den standard kring boende och sanitet som det hänvisas till i lagen är att ställa helt orimliga krav på människor som är i en redan utsatt situation. De beslutsfattande makthavarna verkar inte ha någon som helst förståelse för den verklighet samhällets utsatta tvingas leva i.

Kommunen menar alltså på fullaste allvar att människor som lever i ett hemlöst utanförskap inte får elda för att hålla sig varma eller laga mat för att få i sig den näring man behöver.

Den hälsoaspekt man anger som skäl borde rimligtvis utgå från de utsattas behov. Inte av byråkratiska principer och en nitisk tillämpning av enskilda lagar. För i verkligheten riskerar man människors hälsa genom den vräkning man vill genomföra. Det är långt värre hälsorisker att inte kunna bo tillsammans, ständigt på tillfälliga platser, utan att ha möjlighet till skydd mot kyla vind och regn där man riskerar vara ständigt villebråd för hatbrott.

Malmö Stad säger i sitt pressmeddelande idag att ”miljöförvaltningens primära uppgift är att se till att riskerna för hälsan försvinner”. Det låter jättebra, men var snälla och förklara för oss så vi förstår– exakt hur anser ni att ni ser till människors hälsa och säkerhet genom att kasta hundra människor, varav ett dussintal hjärtsjuka, gravida, strokedrabbade och personer som lider av bl.a. bröstcancer, bronkit och ledproblem ut på gatan?

Oavsett klass och ursprung förtjänar människor avskildhet, skydd mot attacker, och att kunna slappna av och känna sig trygga. Hälsoaspekten makthavarna talar om är med andra ord struntprat. Det handlar om klassförakt och ett sätt för politikerna att sopa effekterna av sin egen politik under mattan. Finns det bara en vilja, så finns det lösningar!

Vi kräver ett slut på kriminaliseringen av fattiga – låt oss bekämpa fattigdomen, inte de fattiga!

Nätverket Solidaritet med EU-migranter Malmö
Foto: AL-TID.se (migrantlägret i Sorgenfri)

About Sten

Check Also

”Framgångar i kampen kan bli kontraproduktiva genom att utesluta människor”

Replik på Najma Ali:s debattinlägg angående Vänsterpartiet och afrofobi. Under den kända gruvstrejken i Malmfälten 1969 …

2 comments