USA:s president Donald Trump.

Nedstängningshot på väg att avvärjas i USA

USATT

USA:s kongress har tagit ett första steg för att avvärja den nedstängning av myndigheter som hotat på grund av oenighet om president Donald Trumps krav på pengar till en gränsmur mot Mexiko.

Under natten till torsdagen antog senaten en lag som godkänner löpande kostnader i sex veckor för bland annat departementet för inrikes säkerhet – men inga pengar för en mur. Skrivelsen skickas nu vidare till representanthuset, som väntas godkänna den trots motstånd från ärkekonservativa ledamöter. Sedan går den till Vita huset för presidentens underskrift.

President Donald Trump har ännu inte sagt vad han tycker men han väntas underteckna lagen, enligt amerikanska medier.

Han kommer att skriva under, säger majoritetspiskan i senaten, republikanen John Cornyn, till CNN.

Förlängdes – igen

Går allt som planerat undviker man partiell nedstängning av sju myndigheter vilkas finansiering annars löper ut vid midnatt natten till lördagen, och en ny deadline sätts till den 8 februari.

Bråket har sin grund i höstens budgetförhandlingar. USA:s statsbudget har ett brutet räkenskapsår och löper från oktober till september. Vid överläggningarna i september var man överens om hur pengarna skulle fördelas för ungefär 80 procent av statsapparaten.

Men oenighet om Trumps krav på 5 miljarder dollar (45 miljarder kronor) för gränsmuren satte käppar i hjulet för resten. Därför finansierades de aktuella myndigheterna bara till och med 7 december, något som senare förlängdes till den 21 december och nu ser ut att förlängas ytterligare till den 8 februari.

Enklare i vår?

Budgetuppgörelser måste godkännas av kongressens båda kamrar. Väldigt lite talar dock för att det blir lättare att komma överens om budgeten för de sju myndigheterna i februari, då Demokraterna tagit över majoriteten i representanthuset. Maktskiftet i kammaren sker när nästa kongress inleds den 3 januari och sätter punkt för två år där Republikanerna – med Trump i Vita huset – har kontrollerat kongressens båda kamrar.

Senatens minoritetsledare, demokraten Chuck Schumer, gav efter nattens omröstning prov på den debatt som väntar.

Det är bra att våra republikanska kollegor i senaten äntligen insåg att de inte ska stänga myndigheter på grund av en mur som inte har tillräckligt stöd i vare sig representanthuset eller senaten och som inte stöds av en majoritet i landet, sade han.

Det kommande skiftet i maktbalansen kan vara ett skäl till att Trump de senaste veckorna har drivit en hårdför linje i murfrågan. Ett annat skäl till den skarpa retoriken är sannolikt att presidenten tror att den stärker honom inför valet 2020.

About Sten

Check Also

Stor bankfusion i Spanien avbryts

EkonomiTT Den spanska storbanken BBVA och den mindre konkurrenten Banco Sabadell har avbrutit de fusionssamtal …